• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 23, 2024, 13:21:56

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Ar gerų darbų darymas nėra tik dar viena egoizmo forma?

Pradėjo kukulis, sausio 19, 2015, 14:58:52

0 Nariai ir 2 Svečiai peržiūrinėja šią temą.

kukulis

Sveiki,

šis teiginys nėra koks nors intelektualų būrelio teiginys. Tai yra dažnai vartojamas teiginys liberalaus jaunimo tarpe.

Norėtųsi padiskutuoti keliais šio klausimo aspektais.

1) Apie pasekmes ir priežastis. T.y. dėl ko žmogus priima tokią pasaulėžiūrą ir prie ko ji priveda?
2) Panagrinėti patį teiginį iš esmės. T.y. kaip ir iš ko jis yra išvedamas, ar jis teisingas, ir jei yra aplinkybės ar niuansai, dėl ko jis galėtų būti neteisingas, tai kokie jie?

Antrasis nagrinėjimo aspektas, mano galvoje neturi jokio rimto pagrindo, tačiau intuityviai jaučiu, kad pats teiginys "gerų darbų darymas tėra dar viena egoizmo forma", yra klaidingas, ir netgi ydingas - būtent: kylantis iš melo, apgaulės ir mirties dvasios.

Giedrė

:o ĮDOMI FORMULUOTĖ. Manau, kad gerų darbų niekada nebus per daug. Duok Dieve, kad tik jų padarytume kuo daugiau.

kukulis

Netiesioginis teiginio paneigimas:

Jeigu gerų darbų darymas yra egoizmas. Tuomet viskas kas daroma yra egoizmas. Nes kai darai blogus darbus, tai tuo labiau esi egoistas.
Todėl jeigu kokia nors sąvoka žymi absoliučiai viską, nieko neišskirdama, tuomet ta sąvoka netenka prasmės. Žodis "egoizmas" įgyja prasmę tik tada, kai yra kažkas kas nėra egoizmas, o jeigu viskas yra egoizmas, ir nieko nėra neegoistiško, tuomet sąvoka "egoizmas" nieko nežymi ir yra beprasmė.

Vis dėl to yra kai kas kas yra ne egoizmas, kitaip mes to žodžio neturėtume. Todėl ne viskas kas daroma yra egoizmas ir ne visi geri daromi darbai turi būti tik dar viena egoizmo išraiška.

Giedrė

Mielas kukuli, į gerus darbus žiūriu taip: "Skubėkime daryti gera". To išmokė ne diskusijos, bet gyvenimas.  :D

Pilgrim

:)
"gerų darbų darymas tėra dar viena egoizmo forma" - tikrai taip.
Auksinė elgesio taisyklė skelbia - "Elkis su kitais žmonėmis taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi". Tai universalus elgesio principas. Jis būdingas daugumai religijų. Jei aš darysiu gerus darbus reiškia tu man ir darysi gerus darbus. Elementarus išskaičiavimas aš tau tu man. Aš juos darau tam, kad man būtų gerai, nes paskui tikiuosi iš kito irgi tokių pačių gerų darbų. Dėl savo gėrio. Tačiau ar tai geras darbas. Abejotina.
Jei diskusija tai  :) geri darbai  :-\ mes čia triūbinam gerus darbus, gerus darbus  :-\ o ar Jėzus pasakė darykite gerus darbus  :-\

Silvija

O kaip tas liberalusis jaunimas apibūdintų?

Man atrodo, kad TAI gali būti egoizmas, bet gali ir nebūti. Pavyzdžiui, motina, auginama kūdikį, jį moko visokių dalykų ir tai yra geras darbas to kūdikio atžvilgiu. Bet ateina laikas, kai vaikas nori pats pradėti viską daryti, tačiau mama vis dar daro už jį ir jam neleidžia, nes jai taip tiesiog patogiau - va tada jos darbas virsta egoistiniu.

kukulis

Piligrim: dar giliau.
Net jei darai gerą darbą, kuris tikrai žinai kad tau neduos jokios naudos, tu vis vien skaitaisi "egoistas" nes tu pajauti malonumą kažką gera darydamas, ir tą gėrį darai dėl to malonumo.

Bet aš nesutinku su šiuo teiginiu, kaip ir nesutinku su tavuoju.

Nes egoistas yra tas kuris rūpinasi tik savimi, o kiti žmonės jam nesvarbūs. Čia aukščiausia prasme. Todėl jeigu gerą darbą darai kitam, tu jau neesi absoliutus egoistas.

Galima aišku pradėti manipuliuoti sąvokomis "labiau egoistas" arba "mažiau egoistas". Ir tada va iškyla tas egoizmo grūdas - būtent: ar net ir darant nesavanaudišką kažkokį veiksmą, nelieka žmoguje to mažulyčio egoizmo grūdelio?

Ta mintis, kur išsakei, irgi įdomi, apie tai, kad Dievas neliepė žmogui daryti gerų darbų. Tačiau ji irgi kabanti ore, nes gerus darbus gal būt liepė daryti netiesiogiai. T.y. geri darbai gali būti ir meilės išraiška, o mylėti vieniems kitus Jėzus juk ir įsakė.

---

Kas dėl liberalaus jaunimo. Tai šiuo teiginiu, esą visi egoistai jie tarsi pateisina savo egoizmą. T.y. jie ( arba tas kuris tai įteigė ) sugretina geradarį su egoistu, o tai jau, mano nuomone, yra piktžodžiavimas, nes dorybė yra sulyginama su nuodėme, kas yra pasibjaurėtina ....  :no-no:

P.S.
Dievas yra absoliutus nuolankumas ir absoliuti Meilė, kurioje nėra nė šešėlio egoizmo.

Pilgrim

Aha  :-\ visi geri darbai yra egoistiniai ir apskritai beprasmiai

kukulis

Diak. Tomas M.

Reikėtų suskirstyti naudą:

Darbas atneša žymiai daugiau naudos MAN - galima vadinti egoizmu;
Darbas atneša abipusės naudos - gal simbiozė tiktų?  :-\
Darbas atneša žymiai daugiau naudos kitiems - pasiaukojimas.
Darbas atneša žymiai daugiau naudos kitiems, kurie net gali būti tavo priešai - krikščioniškas pasiaukojimas.

Net ir krikščioniškame pasiaukojime galima įžvelgti naudą (neva darai dėl būsimų nuopelnų Danguje), bet manau reikia žvelgti ne į tai, kokią naudą (ne)gauni, darydamas gerą darbą, bet su kokia mintimi jį darai. Tokiu būdu, jei darai iš nuoširdžios meilės, tai nėra egoizmas, nes tavo doras nusistatymas padaro doru ir rezultatą. Egoistai dažniausiai daro savo darbus su išankstiniu planu apie būsimą naudą. Tokių būna ir krikščionių tarpe, kurie labiau daro dėl nuopelnų nei iš meilės... čia ir turime melstis, kad Dievas padėtų visad daryti iš meilės :)

Pilgrim

Brrr  :( darbas, darbas, darbas ... o kodėl man reikia dirbti  :-\
daryti iš meilės  :o ne nesutinku, viską daryti dėl meilės  :no-no: aš prieš

Giedrė

:D Piligrim, darbas yra dorybė. Nesibijokit darbo. ;) O meilė irgi vertingas dalykas, tačiau be veiklos visos šnekos apie meilę - bevaisės.

Pilgrim

Dirbam todėl, kad darbas dorybė ??  tai gal geriau kitą dorybę praktikuoti  :-\

kukulis

Matai, pas Piligrim tinginio demonas nenori savo valdžios atiduoti taip lengvai :P :D

Pilgrim

kukulis

Dėl daugelio priežasčių. Viena iš jų, kad užsidirbčiau pragyvenimui.

Šiaip kai kalbame daryti gerus darbus, tai pradinė reikšmė nėra tas darbas, kurį dirbi dėl pragyvenimo. Nors ir tas kur dėl pragyvenimo, turi prasmę ir kaip gėrio darymas, nebent tu užsiimi neetiškais darbais, tokiais, kaip kazino krupjė ar rūkalų gamyba.

Pilgrim

Darbas pragyvenimui yra vergovė  :( ir dėl to tai yra negerai

kukulis

O tu norėtum, kad būtų rojus žemėje? :D
Kaip tada būtų nugalima mūsų puikybė ir kitos ydos???

Beje Jėzus niekad ir nekalbėjo apie vergovės panaikinimą ... ;)

Pilgrim

Taip būtent, rojus, juk tokia žmogaus misija atkurti rojų žemėje  :celebrate:
ydos ... negi tu jas nugali  :-\