• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 23, 2024, 15:54:08

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

„mylėk Dievą visa širdimi, visa siela, visu protu ir visomis jėgomis“

Pradėjo Sigitas, kovo 31, 2015, 10:52:22

0 Nariai ir 2 Svečiai peržiūrinėja šią temą.

Sigitas

,,Jėzus jam atsakė: ... mylėk Viešpatį savo Dievą visa širdimi, visa siela, visu protu ir visomis jėgomis" (Mk.12,29-30).
Va man paskutiniu laiku visų norisi paklausti - KAIP MYLĖTI DIEVĄ VISA SIELA?  :pentecostal:
Daug maž aišku kaip mylėti visomis jėgomis ir visu protu, bei visa širdimi, tačiau kaip dėl sielos? Argi siela gali mylėti neapkęsti, viltis ir nuliūsti?
Atsimenu, kaip kartą per "marijos radiją" girdėjau kalbant, jog šventoji Faustina Kovalska buvo susitelkusios, susikaupusios sielos. Suprantu tai, nes jeigu galima būti išsiblašiusios sielos, tai galima būt ir susitelkusiam į kokį vieną tikslą ar reikalą. Bet ir tai manau labiau proto ar valios reikalas. Kaip atskirti kas yra sielos ir kas jau ne sielos reikalas?

Kas tai yra siela apskritai? Kaip ją pamatuoti?  :-\
Apaštalas Paulius išskiria ,,dvasią, sielą ir kūną" (plg. 1Tes.5,23). Mergelė Marija Dievo įkvėpta sakė: ,,mano siela šlovina Viešpatį, mano dvasia džiaugiasi Dievu, savo Gelbėtoju" (Lk.1,47).
Taigi, sužinome, jog siela ir dvasia - ne tas pats, tačiau kas konkrečiai yra siela ir kaipgi ja, būtent siela mylėti Dievą?
Aišku, suvokiu, jog jeigu atsiduodu Dievui visomis jėgomis, visu protu, visa širdimi, tai ir siela niekur nedings...

Gal čia tinka tautosakos mintis apie sielos pardavimą velniui? Jei galima ją "parduoti" velniui, tai gal galima ir Dievui?
Nežinau, prašau nesupykti, čia tik mano minčių lietus, tokie padriki pasakymai, mažai laiko teturiu prie interneto, tad paskubomis parašiau.
Atsiprašau, jei katrą nors papiktinau savo tema ar pasakyta mintimi, to nenorėjau.

Jei manote, jog turite ką parašyti - parašykit, po Velykų prisėdęs prie interneto perskaitysiu, jei ši tema vis dar bus neištrinta.  ::)

Gero Kristaus Prisikėlimo, broliai ir sesės tikėjimu Viešpatyje! Aleliuja! Maranata!

kukulis

Man tai asmeniškai neaišku nei kaip visomis jėgomis nei kaip visa širdimi mylėti   :ashamed:

kukulis

vida

Sigitai, grupelėje braižėm schemutę  apie sielą , kūną, dvasią , nepameni?

Sigitas

Sveikučiai!
Citata iš: kukulis  kovo 31, 2015, 16:56:19
Man tai asmeniškai neaišku nei kaip visomis jėgomis nei kaip visa širdimi mylėti   :ashamed:
Kaip mylėti Dievą visomis jėgomis? Manau, tai reiškia daryti gera kiekvienam žmogui (specialiai nerašau žodžio 'artimas' nes tada klausi - kas yra artimas?). ,, Tuomet teisieji klaus: 'Viešpatie, kada gi mes tave matėme alkaną ir pavalgydinome, trokštantį ir pagirdėme? Kada gi mes matėme tave keliaujantį ir priglaudėme ar nuogą ir aprengėme? Kada gi matėme tave sergantį ar kalinį ir aplankėme?'  Ir atsakys jiems karalius: 'Iš tiesų sakau jums, kiek kartų tai padarėte vienam iš šitų mažiausiųjų mano brolių, man padarėte'." (Mt.25,38-40). Sakyčiau čia įeina ne vien jėgos, bet ir pajėgos - galimybės, tame tarpe ir finansinės. Protas irgi į tą įeina, manau. Mylėti Dievą visu protu tai tur būt reiškia mąstyti tai, kas dora - sekti savo mintis ir stengtis nenusidėti net mintimis (pats tai nežinau kaip tai įmanoma).

Kaip  mylėti Dievą visa širdimi? Manau tai reiškia atiduoti visą garbę ir šlovę vien tik Triasmeniui Dievui: Dievui Tėvui, Dievui Sūnui, Dievui Šventąjai Dvasiai taip, kaip Dievas to ir reikalauja, bei yra vertas. Neturėti kitų dievų, manau tas reiškia. Kai išpažįsti Jėzų Kristų savo VIešpačiu, tai pavedi savo širdį Jam. Va.  :P
Citata iš: vida  balandžio 01, 2015, 05:17:01
Sigitai, grupelėje braižėm schemutę  apie sielą , kūną, dvasią , nepameni?
Atsimenu, Vida, atsimenu, tik ten truputį kitu aspektu mes kalbėjom. Ir nelietėm to - kaip mylėti Dievą visa siela.  :-\
Citata iš: kukulis  balandžio 01, 2015, 03:01:34
Manau, kad "siela" reiškia valią.
Galbūt. Gal ir daugiau nei valią, nežinau tiksliai.

kukulis

Mat kaip .. :)

O aš kitą mintį esu girdėjęs, kuri gal tiks šiai temai:
Meilė yra visų septynių didžiųjų dorybių junginys. Kadangi nėra vienodo traktavimo kas yra 7 didžiosios dorybės katalikų bažnyčioje, o ortodoksų nesinori čia "kišti", tai galvoju gal reikia pakurti atskirą temą.

Sigitas

Negi taip yra neįdomi ši tema?
O gal visiems, išskyrus mane ir brolį Kristuje Jėzuje Kukulį, aišku, kaip mylėti Dievą visa širdimi, visu protu, visomis jėgomis, o svarbiausia - visa siela? Gal nenukiškime šios temos dar į stalčių? Prašau.  :ashamed:

Silvija

Katekizmas, aiškindamas Dekalogą, pirmuosius tris įsakymus sudeda į poskyrį tuo pačiu pavadinimu Mylėk Viešpatį, savo Dievą, visa širdimi, visa siela ir visu protu

http://katekizmas.lt/kbk1996p2003/N1772C.html

Visai įdomu pasigilinti ir į konkrečius punktus ;)

kukulis

Gal būt, Sigitai, koks nors gyvenimiškas įvykis ar situacija tave paskatino sukurti šią temą? Nes jeigu tau svarbi ši tema, tai gal yra kažkas konkretaus, kas skatina ir motyvuoja tave aiškintis šioje temoje?

Kaštonas

Visa, kur savo protu lenkiu valią kyla iš To kuris skatina.
Visa kas artina (traukia) link Dievo kyla iš gerosios Dvasios. Jei trumpai.  :pentecostal: Pikčiūrnos noras nukreipti nuo Dievo, pvz. į netikrajį save (1), į praeitį...

Ir mane traukia. Yra ir kitų žmonių kuriuos tai traukia/skatina. Manau visus traukia...
Man asmeniškai, labai įdomi tema. Tačiau, manau, kad panašaus pobūdžio tema diskusijoms forumas ne ta vieta (nuomonė).

Žinau kad šioje temoje neaptarinėjamos knygos. Bet gal padės tai, kur "radau"(pats iš savęs nebūčiau radęs) jei taip galima sakyti, dalinį atsakymą į savo klausimą. (Be šito klausimo, buvo kitų. Taip pat kaip ir kitų knygų)
Man taip kaip ir Sigitui, buvo iškilusi ta pati dilema, "nejaugi tai niekam neįdomu". Tai teko atsakymų ieškoti pačiam vadovaujant Šv. Dvasiai.
Pagrindinė knyga žinoma Šv. Raštas. Malda ir jos laikas, pagrindinė vieta. Rekolekcijos. Veikla...

Čia tinka sakyti buvo dalis laisvalaikio.  :)

Silvano Fausti. EVANGELIJOS PAGAL MORKŲ KOMENTARAI
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/-/13804

THOMAS MERTON. NĖ VIENAS ŽMOGUS NĖRA SALA
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2010-02-14-thomas-merton-ne-vienas-zmogus-nera-sala/40166

Kopimas į Karmelio kalną. Smulkieji raštai.
https://www.knygos.lt/lt/knygos/kopimas-i-karmelio-kalna-smulkieji-rastai/

THOMAS MERTON KNYGA ,,KOPIMAS Į TIESĄ"
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2013-02-03-isleista-thomo-mertono-knyga-kopimas-i-tiesa/94746

Kristaus sekimas
http://www.lkbkronika.lt/index.php?option=com_content&view=article&id=634&Itemid=553

ANDRÉ DAIGNEAULT NETOBULUMO KELIAS Varguoliu šventumas

Apie vietą (plg. 1Kor 12) Bažnyčioje ir talentus šiuo komentaru aš nekalbu.

(1)-MARCELINO IRAGUI REDÍN KNYGA ,,NAUJOJI AUŠRA: SĄMONĖS NUBUDIMAS"
http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2012-06-21-marcelino-iragui-redin-knyga-naujoji-ausra-samones-nubudimas/84280

Ps 27   
8 ,,Eikš, – sako man širdis, – jo veido ieškok!"
Tavo veido, VIEŠPATIE, aš ieškau!

kukulis

Ačiū už nuorodas.  :thumbup:

Tik štai dabar neaiškus vienas dalykas: ar norint tęsti diskusiją, reiktų perskaityti viską, kas tose nuododose sudėta?  ::)