• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

spalio 31, 2024, 20:47:03

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Ar evoliucija is teisu įvyko?

Pradėjo tikintis, rugsėjo 08, 2015, 17:45:36

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

tikintis

Citata iš: Andrius4  rugsėjo 13, 2015, 18:48:03
Rasei: "Taigi broliai mokslas kiečia savo tiesas apie visatą pagal įrodymus,"...Būtent, savo tiesas. Mokslo tiesos yra toli gražu nuo Dievo tiesos. Bet spręsti tau, kuo tau tikėti.
Broli Andriau,
Ar gali pateikti pavyzdžių "Dievo tiesų"

Diak. Tomas M.

Tikintis, broli, pagalvokite, ar verta gaišti laiką, nes juk ištrinsiu jūsų visas polemikas kartu su jūsų profiliais ir tiek, niekas daugiau apie jas nesužinos. O mes toliau diskutuosime apie Dievo tiesas ;D

kukulis

Tai gal nebūtinai trinti. Jeigu į temą, tai gal tegu lieka, o jei offtopicas, tai galima atskirai iškelti, nes gal vis vien ta diskusija turi vienokią ar kitokią vertę  ::)

Pilgrim

Dievo tiesa ...  :)
atsakysiu 139 psalmės žodžiais (13 - 18)
Juk tu mano širdį sukūrei, užmezgei mane motinos įsčiose.
Šlovinu tave, nes esu nuostabiai padarytas.
Tavo visi darbai nuostabūs, – tai žinau labai gerai.
Mano išvaizda tau buvo žinoma, kai buvau slapta kuriamas,
rūpestingai sudėtas žemės gelmėse –
tavo akys matė mane dar negimusį.
Į tavo knygą buvo įrašytos visos man skirtos dienos,
kai nė viena jų dar nebuvo prasidėjusi.
Kokios nesuvokiamos man tavo mintys, Dieve, ir kiek jų daug!
Mėginu jas suskaičiuoti – jų daugiau negu smėlio grūdelių.
Ir net jei ir jų galą pasiekčiau, vis dar su tavimi tebebūčiau.

Andrius4

Papildysiu , Kalbant apie Dievo Tiesa:

Pradžios knyga 1:11 Dievas tarė: ,,Tegul žemė išaugina žolę, augalus, duodančius sėklą, ir vaismedžius, nešančius vaisių pagal jų rūšį, kuriuose yra jų sėkla!" Ir taip įvyko.

Tikintis, ar gali iš rožes sėklos išauginti ka nors kita?

kukulis

Aha,
tai kad Dievas mąstė apie kiekvieną savo kūrinį dar prieš jam gimstant - labai nuostabi ir paslaptinga mintis.

Kaštonas

Kukuli, dabar jau aš kažko nesuprantu.

,,,Visa evoliucijos problema ta, kad ją ateistai naudoja kaip argumentą prieš Dievą. Tuo tarpu pati Dievo kūryba galėjo užtrukti ne septynias dienas, o ilgesnius laikotarpius, kada susiformuodavo aplinka, palanki naujai gyvybės rūšiai, kurią Dievas sukurdavo reikiamu laiku ir reikiamoj vietoj.

Dar viena evoliucijos problema yra ta, kad čia yra būtina mirtis, tam kad būtų progresas. T.y. evoliucija persipina su dualistine filosofija, kur gėris ir blogis dalyvauja kūryboje. Ši dualistinė teorija taip pat yra priešinga krikščionybei.

Tačiau savaime pati idėja, kad Dievo kūryba prasidėjo nuo paprastesnių gyvybės formų ir tesėsi iki sudėtingesnių, bei išsitempė ilgame laikotarpyje, nėra priešinga krikščionybei, nei Šventajam Raštui.,,

Kai rašei šį komentarą apie ką tu galvojai?

kukulis

Turbūt apie kažką gražaus ir šviesaus. ;D

Nesuprantu klausimo esmės  ::)

Kaštonas

Tiesa pasakius čia aš nesuprantu kaip gali žmogus teigti teiginį dėl kurio po poros dienų kyla mintis?!taip išeina kad žmogus kažką šneka pats nesuprasdamas apie ką?
Klausimo esmė, ir buvo ši,  kad pradėkime šnekėti TIK apie tai ką suprantame!
Ar bent parašykit pastaba, kad tai yra Bažnyčios (JEIGU tai BAŽNYCIOS) mokymas kurio aš iki galo nesuprantu.

kukulis

Aš tai viską suprantu. Gal tiesiog tau kas nors nesuprantama?

Tai kad Dievas kūrė kūrinius eigoje, šis požiūris vadinamas kreacionistine evoliucija, ar kažkaip panašiai. Jis neprieštarauja nei kreacionizmui nei evoliucijos teorijai.
( https://en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution )

Dėl mirties nesuderinamumo su Dievo kūryba - tai šitą skaičiau Silvijos įdėtoje nuorodoje. Paminėtoji teorija nesikerta su mirties nesuderinamumu, nes čia kūriniai sukuriami Dievo, o ne tai kad lieka tie, kurie labiau prisitaikę, o likę išmiršta. T.y. Dievas sukuria kūrinius labiausiai prisitaikiusius einamam istorijos laikotarpiui.

Bažnyčios tikslaus požiūrio nežinau. Manau kad šitoje vietoje yra paliekama laisvė žmogui rinktis kokį nori požiūrį, nes, greičiausiai, ir nėra Bažnyčios tikslaus mokymo šiuo klausimu.

Šito tavo teiginio nesuprantu:
CitataTiesa pasakius čia aš nesuprantu kaip gali žmogus teigti teiginį dėl kurio po poros dienų kyla mintis?!
Tu mano mintis skaitai? O gal tau tik atrodo kad skaitai, o iš tiesų tiesiog fantazuoji?

P.S.
Seniai pastebėjau, kad pas tave, Kaštone, yra savybė susikurti prielaidas ( make assuptions ), kurios dažniausiai tėra tavo spėjimai, ir neatitinka realybės, tačiau tu būni įsitikinęs kad yra būtent taip kaip tu galvoji. Pirmo tūkstantmečio šventasis aba Dorofėjus tai vadino "melavimu mintimis".
Apie prielaidų kūrimą, taip pat esu lankęs vieną paskaitą (firma buvu išsiuntus) , kur buvo kalbama, kad prielaidų kūrimas dažna sukelia konfliktus įmonių viduje.

Mano toks šiaip sau vertimas, bet gal įmanoma skaityti: http://tavorankose.org/forumas/index.php/topic,766.msg8410.html#msg8410

Kaštonas

"Tu mano mintis skaitai?"
Ne Kukuli aš tavo minčių neskaitau.

Evangelija skelbti geras darbas. Tačiau vietoje to, randu darau antireklamą. Ypač kai iš savęs laužiu filosofą arba teologą. Dar blogiau kai  cituoju sakinius kurių prasmės nelabai suprantu.

kukulis

Taip supratau, be tavęs niekas kitas neturi teisės nei filosofuoti, nei savo minčių išsakyti..

Varlė keliauninkė

Matai, Kaštonas dar nesugraužė savo morkos.. (aš draugiškai Kaštone ;))

Kaštonas

nei savo minčių išsakyti..,,
Tai taip ir sakyk sekanti karta,,, aš manau,, aš galvoju,, itt.ir pan.

Skaičiau Keliauninkę, tavo komentarą.(neturiu tau laiko)

Pilgrim

Pamenu iš vaikystės multiplikacinį filmuką,
kur katinas Leopoldas sakė: vaikai gyvenkime draugiškai ...

o dabar tokia minties improvizacija -
mokslo žinios ir tikėjimo paveldas.
sakyčiau priešprieša tarp jų yra dirbtinė.
Mokslo žinios - tai žinios apie gamtą ir visuomenę, kitaip dar žinios apie tikrovę.
Mokslas tikrove laiko žmogų (aš) ir žmogų supančią aplinką (gamta + kiti žmonės).

tikėjimo paveldas skirtas tam, kad visi žmonės "pasiektų tiesos pažinimą" (1 Tim 2, 4).
Kitaip tariant turėtų žinių apie tikrovę. Tikėjimo paveldas taip pat žinios apie tikrovę.
Tačiau tikėjimo tikrovė yra platesnė.
Joje yra žmogus (aš), žmogų supanti aplinka (gamta + kiti žmonės) ir Absoliutas (Dievas).

Tikslas juk bendras - suteikti pažinimą, duoti žinių.

Tarkim, kas yra mirtis.
Mokslas mirtį įvardina, kaip organizme vykstančių fiziologinių procesų negrįžtamą sutrikimą arba nutrūkimą.
Sustojo fiziologiniai procesai ir organizmo būtis pasibaigė. Tokia tikrovė. Žmogus negyvas.
Tikėjimas tuo tarpu pasako, kad tikrovė tai, jog gyvenimas "tik pasikeičia, bet nenutrūksta, ir, šios žemės laikinajam būstui suirus, danguje jų laukia amžinoji buveinė" (Romos mišiolas, prefacija už mirusiuosius).
Mirtis tik perėjimas, pasikeitimas.
Tačiau tai taip pat žinios ir žinios apie tikrovę.

Kaštonas

Tikslas juk bendras - suteikti pažinimą, duoti žinių.,,
Ne ta tema Piligrim.

kukulis

Griežtas anti evoliucionisto pasisakymas:
https://www.youtube.com/watch?v=kqCx2j9Ig1I

Pagrindinės idėjos:
* iš evoliucijos kyla humanizmas ( žmogus yra dievas );
* iš humanizmo kyla rasizmas ( kadangi žmogus nusprendžia kas teisinga, kas ne, tai vieni yra stipresni už kitus, taip kaip evoliucijoje išlieka stipresni, užgoždami silpnesnius ).