• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 24, 2024, 14:17:32

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Giesmė dienai

Pradėjo Augucka, gegužės 21, 2013, 09:27:49

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

kukulis

Norėjau paklausti, ar šv. Patriko dieną švenčia tik katalikiška Airijos dalis, ar ir protestantiška Anglija?

Pilgrim

Salve Regina, melski už mus.
Atnešk santaiką į mus pačius,
santaiką į mūsų šeimas,
santaiką tarp tautų.

https://www.youtube.com/watch?v=S0AqqUVQT-k

kukulis

20 amžiaus vidurio popsūcha :D

Pilgrim

:) man tai tiesiog giesmė, žmogaus malda
ir nieko kito aš čia nematau

Silvija

Įdomu  :-\ Jei tai būtų giesmė, neturėtume kritikuoti ar kažkaip vertinti. Bet mes kritikuojame protestantišką šlovinimą "į mikrofoną" ir nuo scenos... Kuo šitai skiriasi? Gal tuo, kad dainuojama žiūrint į ikoną?

Vis dėlto forma intriguoja. Ir mums, žmonėms, forma (kūnas) be galo svarbu, kad patikėtume. Tiek muzikoje, tiek architektūroje, tiek kituose menuose.

Pilgrim

Citatakritikuojame protestantišką šlovinimą "į mikrofoną" ir nuo scenos
Kodėl kritikuojame ?

Citataforma (kūnas) be galo svarbu
Kokia yra teisinga forma ... ir ar apskritai tokia yra ?

Silvija

Kritikuojame todėl, kad nepasitikime, kad nėra didesnio melo už parodomąjį pamaldumą, už kurio slepiasi kiti tikslai. Jėzus sakė, kai panorėsi melstis, eik į savo kambarėlį... ir dar sakė apie Natanaelį, kad jis - tikras izraelitas, kuriame nėra klastos...

Nežinau, kaip jums, bet man yra tekę patirti, kai šlovinant ieškoma profesionalumo, gero atrodymo ar idealių sąskambių, bet ne siekiama atverti dvasią Dievui ir tada tai nėra tikra malda. Nepasitikime atlikėjais, kurie gieda (dainuoja) scenoje ir manau tam yra pagrindo, nes nežinai, kam labiau jie gieda: žmonėms, Dievui ar sau.

Forma (kūnas) yra tai, kas labiausiai paveda žmogų, nes jis šiame pasaulyje tarsi įkalintas kūne ir kitoje materijoje: kad gyventume, turime pasirūpinti gerbūviu. Bet dažnai visi pagalvojame, kad jau visko per daug, kad to gero reikia žymiai mažiau. O Dievo visąlaik trūksta :(

Pilgrim

Citatakad nėra didesnio melo už parodomąjį pamaldumą
Kas tą įvertins ? Kas ištirs kas yra širdyje ?
Kas atsakys už tai kam jie gieda: žmonėms ar Dievui ?
Už ką pagaliau aš atsakysiu už tai ar giedojau ar svarsčiau kam jie gieda ar ieškojau profesionalumo ?

Mozė ir izraelitai giedojo Viešpačiui šią giesmę:
"Aš giedosiu Viešpačiui,
nes Jis šlovingai nugalėjo... " (Iš 15, 1)
Šlovinsiu Viešpatį visada; nuolat girsiu Jį savo lūpomis. (34 psalmė)
Žodis lūpomis - jis yra giesmė. Na o forma ...
gal tai kalba mūsų vakarietiškas kultūrocentrizmas, kad teisinga tik vakarietiška (pasakyčiau angliakalbė kultūra), kad tame atsispindi takoskyra tarp aš ir kitas, tarp manęs ir kito, nes kitas yra kitoks, baimė kyla nes jis kitoks ir aš nepažįstu tos kultūrinės aplinkos, baimė kyla nes aš neatsiveriu KITO bendrystei, o mano krikščioniškasis pašaukimas yra bendrystė su Dievu ir vieni su kitais, bet prigimtinė nuodėmė suardė natūralią bendrystę ir aš kitokiame matau pavojų sau, mano viešpatavimui, aš netikiu, kad jis nori bendrystės, aš manau, kad jis nori užvaldyti mane ...

Kūnas, mūsų brolis asilas tačiau ir kartu dvasios išraiška. Jis apreiškia mūsų dvasią ir suveda į santykius su pasauliu. Jis įrankis, kurio padedama dvasia atlieka savo uždavinius ir vykdo pašaukimą. Kūno ir dvasios harmonija per nuodėmę buvo pažeista ir ... gal per dažnai pagalvojame, kad visko per daug ... tiesiog tada nelieka vietos, nelieka laiko Jam pasakyti kaip yra iš tikrūjų.

Silvija

Pilgrim, atrodo, kad susinervinai, nu nepyk gi ;) Mes šnekames apie svarbius dalykus, nes tikrai tos harmonijos tarp kūno ir dvasios visur gyvenime trūksta. Šitas konkretus atvejis, jau rašiau, intriguojantis, bet aš nenuteisiau ir nepadariau išvados, kaip ten iš tikrųjų yra. Tai ir norėjosi išryškinti, kad pamatyti tikrą žmogų gali tik Dievas. O labai dažnai tą darome mes.

Silvija

Atsiprašau dar kartą. Turbūt vis dėlto forume yra temų, kur diskusijų neturėtų būti. Tai - siūlančios/kviečiančios giesmei ir maldai temos.

[-O<

kukulis

Dėl meninio skonio nesiginčijama. O dėl turinio, tai reikia kalbą mokėti :)

Piligrim, tu italų kalbą moki?

Pilgrim

Silvija, tiesiog norėjau pasidalinti įžvalgomis :)
o ką reiškia supykti  :-\

na bet dar viena įžvalga iš tos pačios Marijos šventovės

https://www.youtube.com/watch?v=x7A9quMV5FA
dabar įsivaizduok tokią situaciją Lietuvoje:
Šiluvos atlaidai, šv. Mišios ir Lietuvos estrados ar kiti
garsūs atlikėjai visi kartu šalia vienas kito gieda "Marija, Marija"  ;)
Šiame siužete prie Gvadelupės Marijos garsūs
Lotynų Amerikos dainininkai atlaidų metu gieda tradicinę giesmę ir daugeliui
nereikia nei žodžių, nei natų ...
forma mums gal neįprasta, juk tai ispaniakalbė kultūra

p.s. meninis skonis ... o gal tai galimybė didesnei bendrystei ar didesnei konfrontacijai  :-\

Silvija

Supratau :) Neįsigilinau į kontekstą  pirmai :ashamed:

Pilgrim

Gerai jau gerai  :)
o šiaip nu pagiedok su ja kartu  ;)  [-O<

https://www.youtube.com/watch?v=btxd3v-15qU

kukulis

Piligrim, o tu žinai grigališko giedojimo discipliną ir priežastis kodėl tokia disciplina atsirado?

Pilgrim

Klausau  ::) atidžiai
:-\

kukulis

Maniau kad žinai.

Taip kaip yra disciplina maldos metu nefantazuoti, kad savo fantazijų nepainioti su Dievo balsu, taip ir giedojimo metu, neleisti paprastiems jausmams užgožti maldos, kuri taip pat vyksta giedojimo metu.

Paprastai liaudiška ir pop muzika įaudrina jausmus; grigališkame giedojime stengiamasi to išvengti.

kukulis

Šiaip jau Piligrim eis į dangų. Čia visi jį kritikuoja, o žmogus kenčia, ant nieko per daug neužpyksta :D

O čia daina kuri man patinka. Gal irgi iš pop serijos, bet kaip sakiau, čia skonio reikalas:

https://www.youtube.com/watch?v=ff3HjG5x01w

Pilgrim

Kukuli,
grigališkasis giedojimas kuomet kilo atspindėjo to laikmečio dvasingumo praktikas, tačiau to reikėjo,
bet yra įvairios dvasingumo mokyklos, pvz. ignaciška dvasinių pratybų praktika, Teresės Avilietės vidinė malda,
šv. Pranciškaus dvasingumo kelias ir t. t. ir kai kurios iš jų neatmeta jausmų, emocijų ar pojūčių bet integruoja į
harmoningą visumą. Yra įvairovė ir giedojime yra įvairovė ir tai nėra blogai, kiekvienas atrandame savo būdą, savo kelią,
o ir skirtingais savo gyvenimo laikmečiais gali mėgti skirtingą giedojimą.
Juk nesakiau  :) kad nežinau, o grigališkajame giedojime dar yra ir kitokių dar gražių, net netikėtų dalykų.
ir gal patiks
https://www.youtube.com/watch?v=duxO6zKJiBM

Diak. Tomas M.

Įvairovė lieka įvairove, bet egzistuoja tik du garsai, kurie savaime yra sakramentalijos (t.y. per juos tiesiogiai veikia Dievo malonė) - bažnyčių varpų (varpelių) gaudimas/skambesys ir Grigališkasis giedojimas ;)