• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

kovo 15, 2025, 00:38:40

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

"Teologija gyvai" per internetą

Pradėjo Diak. Tomas M., spalio 03, 2013, 01:29:27

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Diak. Tomas M.

Užvedu temą dėl Pilgrim idėjos daryti multimedijinį "Teologijos su atsuktuvu" variantą. Pavartojau terminą multimedija neatsitiktinai, nes diskusija vyktų audio formatu (tikriausiai per Skype), kuris būtų viešai transliuojamas, o klausytojai kartu galėtų komentuoti forume. Audio diskusijos dalyviai vis sektų forumo žinutes, reaguotų į jas. Tokiu būdu visi vienokiu ar kitokiu būdu galėtų dalyvauti. Tikrai gera idėja, Pilgrim!  :thumbup:

Planelis:

• Kada būtų transliacija?
  • Koks turėtų būti "gyvų" pašnekovų skaičius? (Sakyčiau max. 5)
  • Kokia diskusijos tema?

Aptarus detales, galima būtų pasibandinėti, padaryti kelis testus. Ir galima būtų judėti pirmyn.

Aš pasistengsiu padengti techninę dalį (jau turiu kelias idėjas kaip transliuoti realiu laiku). Taip pat (jei niekas kitas negalės), galėčiau padaryti skrajutę reklamai internete.

Jei būtų vertingų vietų, audio įrašą galima būtų patalpinti mūsų svetainės archyve.

P.S. atėjo laikas ir Pilgrim išeiti į dienos šviesą, užteks tų Zoro kaukių  ;D

Pilgrim

Nevadinkim tai Atsuktuvu, autorinės teisės ir visa kita  :) gali užgriūti
pavadinkim diskusijos realiu laiku
klausytojų skaičiaus nelabai norėtųsi apriboti
kaip visus kviečiame į forumą
tai ir į diskusijas, jei techniškai pasirengę, galėtų jungtis visi
tik turėti galimybę tuos kurie nepagarbiai elgsis po perspėjimo
atjungti.
Temos kol kas "nepagaunu" bet ieškau  :)

Silvija

Vieną mintį dėl temos, jei daryt Atsuktuvą jau greit, tai turiu, bet  nežinau ar galima čia didelę diskusiją įskelt, gal tai - tik forumo tema. Tai būtų maždaug: "ar šiandien turiu pasirūpint kaip mirsiu rytoj".

(čia aprašymuks toks) Pastarųjų dviejų metų bėgyje palaidojau mamą ir tėtį, ir nors abudu mirė natūralia mirtimi senatvėje, jų kūnai neišvengė morgo ir kitų parengimo laidojimui procedūrų valdiškuose namuose. Po tokių procedūrų kūną parsivežantys artimieji dažnai sunkiai beatpažįsta velionį. Bet užtai gali džiaugtis, kad patiems nereikės niekuo rūpintis, jokie nemalonūs kvapai neerzins gyvųjų. Tik ar šitaip vėl neprasilenkiam su žmoniškumu ir artimo meile?  Kaip atrodo tie mirusiojo paruošimo darbai, ar kūnas nebūna išniekintas? O išsisukti nuo šios verslu tapusios laidotuvių organizavimo mašinos pasirodo nėra taip jau paprasta, kai kurie momentai yra reglamentuojami teisės aktais. Gaunasi, kad ne tik gimdyti namuose nebegalėsim, bet ir oriai, tarp savų žmonių mirus, į dangų keliauti :-\.

Povilas

Silvija, tikrai begalo idomi ir svarbi tema. Manau esmine. Kazkada rasiau kursini darba , berods vadinosi "Mirties kulturos istorija" ar pan.:) Is tikro nelabai supratau ka rasiau. Jaunas buvau. Dabar viskas kitaip. Butu idomu.

Pilgrim

Povilai, isskirk kas tau konkreciai yra aktualu, idomu ir aktualu, labai nekonkretus pasakymas, kuris gali reiksti viska arba nieko. Iskirk kokius tris klausimus, kurie Tau yra svarbus. Mirties kultura pakankamai platus terminas ir manyciau jis kalba siek tiek kitoje plotmeje nei rase Silvija.
Silvija, pabandyk iskristalizuoti, kokius kelis labai konkrecius klausimus, ka noretum paklausti ar suzinoti.
Tada ir matysim :)
Kol kas dar nepagaunu jokios idejos uz uodegps, kad butu ... vau

Povilas

Piligrimai, temos naujos kaip ir nesiuliau, tik palaikiau Silvijos pasiulyta :) Manau, kad pavadinimas svarbu, bet dar svarbiau kaip sektusi tema vystyti. Kas liecia mane : " Meile - tai laisve". Ne ta meile " padaryk mane laimingu" :), o tikra, besalygiska, visa apimanti, kaip tiltas i realu Dievo pasauli.

Diak. Tomas M.

Pilgrim, parašyk man savo skype į info [at] tavorankose.org

O pašnekovų skaičių (ta prasme per skype) riboti būtina. Tą supratau dar savo "geimerio" karjeros dienomis, kai mes gyvai transliuodavome ir komentuodavome elektronines kovas. Vienas per kitą žmonės pradeda šnekėti, tada visi blogai pasijunta, ir staiga visi nutyla ir tada tyla, ir vėl visi vienas per kitą... vnž... :)

Sakyčiau trys žmonės parinkti ar kažkaip nubalsuoti iš anksto, max. 5. Nebent tik vedėjas turėtų teisę suteikti žodį vardu kreipdamasis.

Silvija

Naudodamiesi moderniomis laidojimo paslaugomis, krikščionys:

1. Remia verslą, kuris vis labiau "nukrikščionėja". Manau, kad mirusiojo pašarvojimo negalima paversti ekspozicija lankytojams, o visi kūno "pagražinimai" būtent tai daro ir netarnauja Viešpaties garbei. Žmogaus mirtis, kaip ir gyvenimas – liudijimas, laidotuvės – taip pat, nes jūs nebepriklausote patys sau. Gyvybės apleistas kūnas su visais to požymiais (vaizdu, kvapu...) TAI ir skelbia. Ką kita skelbia parausvinti skruostai ar padažytos lūpos. Apie visokias procedūras žinau tik tiek, kad yra nutraukiami skysčiai, užkemšamos ertmės...

2. Patys dažniausiai nedalyvauja artimo meilės akte ir paskutiniame patarnavime jam nuprausiant, perrengiant ir tuo pat metu meldžiantis, tai padaro visai svetimi žmonės.

3. Būna situacijų, jei išpuola žmogui numirti šeštadienį, jis būna patalpinamas į morgą visam savaitgaliui. Geriausiu atveju "privačiai" gali susitarti su morgo gydytoju dėl pažymos, kad grąžintų kūną sekmadienį, bet ir tai - tik atlikus visas nustatytas morgo procedūras, nors jos (kaip ir mano tėvų atveju) visai nebūtų reikalingos. Patys esame matę, kokiame kontekste ten mūsų brangieji guli ir laukia: kai vietų nėra, net ir koridoriuose šalia skenduolių ar savižudžių. Taip mano manymu net mūsų Viešpaties kūnas nebuvo išniekintas.

Budėti ir melstis įmanoma tik per atstumą, bet dažniausiai uolūs katalikai tą laiką skiria pabendravimui su susirinkusia gimine. Didmiesčiuose, kiek žinau, kartais būna ir tokių kuriozų, kad mirusiam tenka laukti šaldytuve net kelias paras ar savaitę, jei vietų šarvojimo salėse trūksta. Tai čia jau nebe laidojimo verslo kaltė būtų, bet kaip ir Povilas minėjo, tai - mirties kultūros nebuvimas.

Diak. Tomas M.

Gal tada reikėtų pakviesti ir kokių katalikiškų laidojimo namų (jei tokių būna) atstovą, kad kažkiek išgirsti ir iš kitos pusės?

Pilgrim

Silvija,
         dabar aiškėja tavo klausimai ir kryptis  :)
Tačiau galvočiau, kad akcentai turėtų šiek tiek dėliotis kitose vietose :) gal būt turėsim progos taškus ant i padėlioti
:)
DAbar kaip aš įsivaizduoju temą:
1. tema turi ateiti iš kasdienybės, iš tų dalykų kuriuos pergyvename čia ir dabar
2. temos nagrinėjimas turi padėti giliau pažinti savajį tikėjimą
3. analizuojant turėtų atsiskleisti kokie galimi krikščioniški požiūriai į vieną ar kitą nūdienos įvykį ar reiškinį

Pilgrim

Įvadui į temą pasižiūrėkit šį trumpą reportažą:

http://tv.lrytas.lt/?id=13804609801379847362

Vienas Lietuvos ganytojų pasakė:
"Visiems mums yra būdinga silpnybė – noras greito sprendimo.
Kritinėse situacijose norisi atrasti greitą ir lengvą sprendimą.
Deja, paprastai toks sprendimas yra iliuzija.
Štai ir Panevėžio tragedija, kai buvo nužudyta mergina, skatina griebtis veiksmų,
kuriais tikimasi greitai pasiekti teisingumą. Deja, greiti sprendimai nebūtinai tie, kurie gali užtikrinti bendrąjį gėrį. "

Taigi tema pamąstymui
Ką šioje situacijoje turėtų ginti krikščionis ?

Silvija

Citata iš: Pilgrim  spalio 03, 2013, 05:46:31
Temos kol kas "nepagaunu" bet ieškau  :)

Gal jau radai, Pilgrim? Ar mes čia visi kartu turim ieškot, nelabai supratau O:-) Ko tai labai tylu mūsų padangėj :)

Pilgrim

Silvija,
         manau tema turi būti mūsų bendrų paieškų ir susitarimo variantas,
gal ne visų 100 %, bet bent keleto aktyvesnių, ar tų kurie ant savo  :) liaunų pečių
temps tą temą diskusijoje.
Savo temos variantą jau pasiūliau, gal temos pateikimas ir pristatymas
nėra įprastas, bet manau tokio pobūdžio prisatymas galėtų būti ir visai vykęs.
Tačiau žinokit, kad galima ir kitaip.
Mąstau ir apie tavo Silvija pasiūlytą tematiką ...

Silvija

Man taviškė tinka :thumbup: Įdomu būtų kitų, kas žada dalyvaut, nuomonę išgirst.

ritajuo

pratęsiant Silvijos temą...

iš savo patyrimo: mirus vaikui (iki 18m) BŪTINAS skrodimas, net mirus ligoninėje, nors žinoma diaznozė ir t.t. BET... (kaip ir bet kurioje gyvenimiškoje situacijoje) - yra įstatymas ir yra apstatymas (juodas humoras)... Mano sūnus mirė reanimacijoje, griežtai atsisakiau dėl skrodimo, gydytoja suprato mano nenorą darkyt sūnaus kūną, paaiškino, kad turiu raštu atsisakyti, ji pati surašė mano atsisakymą, man teliko pasirašyti, apsunkino tik faktas, kad su ex tada dar nebuvom įforminę skyrybų, bet ir jis pritarė man, atvažiavęs pasirašė. Tiesa, sūnaus kūno vis tik neatidavė iš karto, tik kitą rytą, nes mirė vakare - vyr,gydytojui jau nedarbo val. ir pan.  Ir žinau kitą atveją, kai vaikas mirė namie - niekas iš tėvų kūnelio nepaėmė, greitukės gydytoja atvažiavusi konstatavo mirtį, tik liepė išsikviesti policiją, kad patvirtintų nesmurtinę mirtį, jokių skrodimų nereikėjo. Dar vienu atveju, mirus vaikui, gydytojai suprato mamos skausmą, leido jai ten pat reanimacinėj apsirengt ir išsinešt jau su karstu...

Ir dar...
Manau, visa šita "komercija" užsisuko tada, kai žmonės ėmė nebešarvoti artimųjų namie.

Varlė keliauninkė

O kokia prasme yra daryti "teologija gyvai", jeigu galima normaliai neskubant diskutuoti forume, juk jis tam ir yra skirtas. Ar as cia kazko nepagaunu?

Pilgrim

Pabandysiu atsakyti pavyzdziu,
Mobilus telefonas ...
Ar tu visa laika tik sms rasai,
Ar dar kartais paskambini pasikalbeti gyvu zodziu,
Skirtumas tarp sms ir pokalbio ...
Taip pat ir forumas ir dialogas realiu laiku

Varlė keliauninkė

Zinot, Pilgrim, ne seimos nariams telefonu skambinu tik darbo reikalais, ir pati nemegstu tauksti be reikalo.. daug mieliau rasau sms :-) tikriausiai nustebinau nus tokiomis nesiuolaikiskomis nuostatomis.. Ir vis dar nepagaunu kame esme :-)

Suabejojau del realaus laiko - kai LT visi (na gal ne visi) dirba, kitur - miega.. Ar tai verta daryti..

Giedrė

Gal jums ir pasirodys keista, bet nemanau, kad skrodimas yra kažkas blogo. Kartais  juk net neaiški būna diagnozė, nuo ko žmogus mirė ir pan. Juk žmogaus siela vis tiek jau pas Dievą, o kūnas neišvengiamai sunyksta. Mane daug labiau glumina nepagarba gyvam žmogaus kūnui. Mama pasakojo, kad kai gulėjo dabar ligoninėje, tai buvo moteris su negyjančia kraujuojančia žaizda krūtinėje (matyt krūties vėžys). Niekas jos rimtai negydė, o galiausiai išvežė į senelių namus numirti. O juk reikėjo patalpinti į onkologinį skyrių ir nors kiek pagelbėti bet visiems "vienodai švietė", nes sena ir neturtinga moteris. Va čia tai tikra nepagarba žmogaus kūnui, jo kančiai - baisiau nei skrodimas.

Šarvojimas namie man nelabai - paprasčiausiai nėra nei reikiamos ventiliacijos, nei įrangos. Be to, artimiesiems ir taip jau įtampa ir vargas. O namie nešarvojant yra galimybė nors parėjus pailsėti.

Pilgrim

Sekant Homo viator mintimi, kuri įkvėpė temą -

Iš Apreiškimo šventajam Jonui
13 skyrius
Netikrasis pranašas tarnauja žvėriui
11 Ir aš regėjau dar kitą žvėrį atslenkant nuo sausumos. Jis turėjo du ragus, panašius į Avinėlio, bet kalbėjo kaip slibinas. 12 Jis naudojasi visa pirmojo žvėries galybe jo akivaizdoje ir verčia žemę bei jos gyventojus garbinti pirmąjį žvėrį, kurio mirštama žaizda užgijo. 13 Jis daro didžius stebuklus, net, žmonėms matant, nuleisdina ugnį iš dangaus į žemę. 14 Jis klaidina žemės gyventojus [nuostabiais] ženklais, kuriuos jam leista daryti žvėries akyse. Jis liepia žemės gyventojams padaryti atvaizdą žvėries, kuris gavo žaizdą nuo kalavijo, tačiau išgijo. 15 Jam leista suteikti žvėries atvaizdui dvasią, kad žvėries atvaizdas imtų kalbėti, ir įsakyti, kad visi, kurie atsisakys pagarbinti žvėries atvaizdą, būtų žudomi. 16 Jis verčia visus, mažus ir didelius, turtuolius ir vargdienius, laisvuosius ir vergus, pasidaryti ženklą ant dešinės rankos arba ant kaktos, 17 kad niekas negalėtų nei pirkti, nei parduoti, jei neturės to ženklo – žvėries vardo ar jo vardo skaičiaus. 18 Čia slypi išmintis! Kas sugeba, teapskaičiuoja žvėries skaičių, nes tai žmogaus skaičius, ir jis yra šeši šimtai šešiašdešimt šeši.

Taigi  :)
Mobiliojo telefono iššūkis žmonijai