• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 23, 2024, 15:30:15

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Tikėjimas ir mokslas

Pradėjo Varlė keliauninkė, balandžio 29, 2014, 10:41:29

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

kukulis

kažkur internete mačiau ir lietuvišką variantą šito teksto :)

Diak. Tomas M.

Liūdna istorija iš vienos FB grupės:

Citata...savo vaiką vedu į katalikišką mokyklą Vilniuje - labai džiaugiuosi. Nors neatstoja puoselėtų galimybių namų mokymo atveju, tačiau daug teigiamo yra, ko negalėtų atstoti buvimas namuose. Buvau aš ir visa šeima gan uolūs katalikai... Šeima ir yra tik aš sustojau tikėjimo kryžkelėje. O atsitiko taip dėl nuo rudens pradėto vesti (mokslo) būrelio. Nes atsivėręs nuo katalikiško požiūrio moksliniam požiūriui man pasimatė visai kitom spalvom ir pasaulis ir žmogus ir egzistencija ir daug kas. Kiekvienam pasaulėžiūra pagal savo galimybes.

Atrodytų, kad su tikėjimu kažkas iš pradžių turėjo būti ne taip, kažkur buvo spraga, nes juk visas mokslas veda į Dievo pažinimą...

kukulis

O kas per daiktas tas "mokslo" būrelis?

Nėra tokio dalyko kaip mokslas apskritai. Yra fizika, chemija, matematika - gamtos mokslai. Yra humanitariniai mokslai.
O jei būrelis vadinasi "mokslo" būrelis, tai čia ne mokslas, o ezoterika.
Bet čia tik mano nuojauta taip kužda... gal aš ir ne teisus.

Donatas

Manau esi teisus. Mokykloje ir taip mokslo moko ir jei atsiranda meta mokslas ir jei tai ne filosofija, tai kvepia ezoterika.

Diak. Tomas M.

Man atrodo tas minėtas mokslo būrelis yra skirtas vaikams supažindinti su mokslu, jo pasiekimais ir pan.

kukulis

Ką reiškia susipažinti su mokslo pasiekimais? Mokslo populiarinimo būrelis?

Skamba gražiai ir civilizuotai.

Bet jai paieškotume "sliekų", tai kokia yra mokslo populiarinimo prasmė? Kodėl mokslas turėtų būti populiarus?  :-\
Ta prasme nesakau, kad neturėtų ar turėtų, bet kokia yra to prasmė? Neutraliai pamąsčius tiesiog :)

Diak. Tomas M.

Labai geras straipsnis apie tikėjimą ir mokslą. Jis taip pat paliečia problemą, kodėl Bažnyčia turi būti labai atsargi, įsitraukdama į nepatikrintų mokslo rezultatų, kaip šiuo atveju kalbame apie klimato atšilimą, propagavimą:

CitataJesus loved the lilies of the field, more beautiful than Solomon in all his glory, but he beautified this world incomparably by passing through it with a reminder of its natural impermanence: "Heaven and earth will pass away, but my words will not pass away" (Matt. 24:35). The Church has dogmas and properly so, but they do not include making a dogma of unsettled science, just as in religion "private revelations" are not binding on the faithful. Science, by its nature is unsettled and today's certitudes may be disproved tomorrow, and the anthropogenic theories held by even a majority of climatologists may fade like the geocentric theories of astronomers in the days of Clavius.

Making Dogma Out of Unsettled Science. Fr. George W. Rutler