• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

gegužės 10, 2025, 08:25:17

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Ar už viską, ką valgome, reikia dėkoti Dievui?

Pradėjo Silvija, liepos 08, 2013, 02:36:37

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Silvija

Šioje temoje užkabino vienas Giedrės komentaras:

Citata iš: Giedrė  liepos 07, 2013, 05:12:04
O tos kiaulienos nevalgymus ir viskokius halal - tuo labiau nesąmonėmis. Kai kažin kiek žmonių stokoja duonos ir svajoja apie mėsos gabalėlį - laikau nuodėme visokius maisto skirstymus į tinkamą ir netinkamą, vegetarizmus ir pan. Gero bado reikėtų ir išrūktų visos tos kvailystės žmonėms iš galvų. Ką Dievas duoda, tą reikia valgyti ir dar būti giliai dėkingam. Mano giminaitis pasakojo, kaip per karą išbadėję rusų belaisviai vokietmečiu sliekus valgydavo iš žemės. Tai, kai imu į rankas maistą, visada tai prisimenu. Mane močiutė dar vaikystėje išmokė ant grindų nukritusią duoną pakelti ir pabučiuoti bei jokio maisto neišmesti. O visos tos dabartinės "mados" - nepagarba šventam Dievo duotam maistui.

Tu, Giedre, tiesiog meistriškai iškeli temas naujoms diskusijoms :D Labai ginčyčiausi dėl to, ką pasakei ;)

Kai pasigilini, ką ir kaip augina verslininkai, o mes užmerkę akis perkame, kad padėtume ant stalo, tai tikrai nemanau, kad už tai turime dėkoti Dievui. Gal greičiau jau atsiprašyti Jo :-\

Giedrė

Silvija, mane lygiai taip pat, kaip ir Jus piktina, kai verslininkai parduoda chloruotus batonus, sugižusį pieną, prarūgusią varškę ir t.t. Tai paprasčiausios suktybės.

Iškeldama šią temą turėjau omenyje kitką: žmonių nepagarbą maistui dėl išlepimo. "Ak, aš negeriu pieno, nevalgau mėsos, nepatinka silkė" - tokie dalykai mane piktina, nes tai liudija visišką nesupratimą apie Dievo dovanas. Kol kai kas "laužosi", kad tas ar anas netinka, tai kitas žmogelis gal centus skaičiuoja, kad savo sriubytei kauliuką, bulvių, morkų ir pupelių įpirktų ir prasimaitintų iki pensijos. Ne kartą teko matyti, kai kokia suvargusi močiutė perka vieną kiaušinį.

Tarp kitko - turiu neramų skrandį, tad maisto produktus tenka rinktis atidžiai, kad nesuerzinčiau savo rėmens. Bet niekada nekilo mintis, kad va to tai jau nevalgysiu, nes neskanu ar nusibodo. Dažniausiai kažko nevalgau, tik kai žinau, kad tai mano skrandžiui nevalia, pvz. rūgštynių. O šiaip viskas man tinka, kad tik būtų, ką ant stalo padėti su Dievo malone.

Beje, nesu kažkokia puritonė - patinka ir delikatesai, ir šokoladas, ir ledai, ir sūris su pelėsiais. Bet tai ne priežastis "išsidzyvačyti" dėl kasdieninio maisto, kaip mano Mama sako. Tereikia kelių dienelių duona ir vandenėliu pramisti, tai tuoj viskas labai skanu ir kvapnu pasidaro. ;)

Dar labai piktina, kai parduotuvėje kartais matau, kad visokioms  "Maisto akcijoms" žmonės aukoja tik pačius prasčiausius ir pigiausius produktus beveik ant sugedimo ribos, kurių patys tikrai nevalgytų. Pavyzdžiui, kiniškas 'momentines' sriubas, kuriose tik druska, pipirai ir chemija. Kartais taip suniežti liežuvis paklausti, o pats, žmogau, ar suvalgytum, tai, ką dabar nupirkai stokojančiam. Bet čia jau kitas kraštutinumas. Toks savotiškas sąžinės 'nuraminimas', kad va atseit padėjau, nors tą paaukotą produktą vargiai įmanoma apskritai suvalgyti. Apie naudą ir skonį net nekalbu.

Labai lauksiu, Silvija, Jūsų minčių, smagu bus padiskutuoti.  :thumbup:

Silvija

Aha, tikrai smagu :thumbup:

Matai, vienam žmogui kalbant, kitą jo žodžiai užkabina visai kitomis asociacijomis, taip ir gimė nauja tema. Tai, ką dabar parašei yra gražu ir nuostabu, bet kontekstas, iš kurio kilo mintys buvo kitoks - buvo kalbama apie islamo tradiciją nevalgyti kiaulienos. Bet juk jie ne iš puritonizmo tai daro! Žydai taip pat kiaulienos nevalgo, nors turistams maitinti jas ir augina (beje, pakeltas ant medinių padėklų, kad neterštų Šventosios Žemės). Ir tai juk - tradicijos, o tradicijų nereiktų vadinti nesąmonėmis.

Bet aš net ir ne apie tai. Pastaruoju metu vis dažniau aplanko mintis apie tai, ar visada teisėtai valgau paskerstą gyvulį ar paukštį. Teko matyti sukrečiantį filmą apie konvejerį, kuriame gyvūnai auginami ir skerdžiami, apie tai, kaip jie nujaučia galą, apie nehumanišką elgesį, sukišant pavyzdžiui viščiukus į gardus, kur jie net apsisukti negali (tokių vištų kiaušinių numeris 3, kai perkat, atkreipkit dėmesį ;)) ar mažiukam geltonsnapiam kapojami snapukai, kad viens kito nelestų taip arti kits kito būdami...

Nemačius to proceso, o tik nusipirkus švarų mėsos gabaliuką parduotuvėje, negalim net įtarti kas už viso šito. Ir perkame dažnai. Daug kas net penktadieniais dar vis neišgali atsisakyti mėsos. Bet kol bus vartotojų, tol bus ir tuo besinaudojančių.

Giedrė

Maisto pramonėje - galybė pažeidimų, tas tiesa.  :-\ Bet kasdienybėje juk reikia maitintis. Ką dabar darysi...
:D
Kita vertus, kiauliena skani mėsa ir kartais suvalgyti karbonaduką visai galima - manau, kad neužterštų tos kiaulaitės šv. Žemės. Jei Dievas būt nenorėjęs kiaulių, būtų jų nekūręs. Užsienyje teko pačiai matyti, kaip musulmonų vaikai pasislėpę nuo tėvų turgelyje kirto kiaulienos dešrą, taip, kad ... ;)

Su pasninku turiu problemų - ne todėl, kad negalėčiau ar nenorėčiau, bet kartais tiesiog pamirštu, kad penktadienis arba laiku nenusiperku žuvies. Bėda,  :ashamed: bet Dievas turbūt dar mokys viso to.

nf

Citata iš: Silvija  liepos 08, 2013, 07:17:34
Pastaruoju metu vis dažniau aplanko mintis apie tai, ar visada teisėtai valgau paskerstą gyvulį ar paukštį.
Būna sutapimų; :) šiandien skaitydamas kitą temą, radau nuorodą į šalia esančią eilutę, o ši manau kaip tik prie temos :
Rom 14
23 O kas valgo abejodamas, tas smerktinas, nes elgiasi ne pagal įsitikinimą. Visa, kas daroma ne pagal įsitikinimą, yra nuodėmė.
Jei teisingai supratau tą eilutę, tai tikrai be reikalo save "grauži".  :)

Silvija

O gal ne be reikalo? Aš tai tą eilutę supratau taip, kad jei jau suabejojau, tai gal turėčiau ir nevalgyti? Nes viena, kai tokią mėsą (ar kiaušinį) valgo nežinantis žmogus, o kita, kai tu jau žinai, koks buvo produkto kelias iki stalo :-\

Atsitiktinumai tikrai kartais glumina. Kai tik užvedžiau šią temą, radau M. Kaskuno paskaitėlę į temą, bet pagalvojau, ai, ir vėl šis ortodoksas, kuriam jau ir taip mūsų forume pirma vieta, nekelsiu! :)

Dabar gi manau, kad turiu tai padaryt:
http://www.youtube.com/watch?v=u8ixbKBG25Y

Augucka

Citata iš: Giedrė  liepos 08, 2013, 07:28:27
Maisto pramonėje - galybė pažeidimų, tas tiesa.  :-\ Bet kasdienybėje juk reikia maitintis. Ką dabar darysi...
:D
Kita vertus, kiauliena skani mėsa ir kartais suvalgyti karbonaduką visai galima - manau, kad neužterštų tos kiaulaitės šv. Žemės. Jei Dievas būt nenorėjęs kiaulių, būtų jų nekūręs. Užsienyje teko pačiai matyti, kaip musulmonų vaikai pasislėpę nuo tėvų turgelyje kirto kiaulienos dešrą, taip, kad ... ;)

Su pasninku turiu problemų - ne todėl, kad negalėčiau ar nenorėčiau, bet kartais tiesiog pamirštu, kad penktadienis arba laiku nenusiperku žuvies. Bėda,  :ashamed: bet Dievas turbūt dar mokys viso to.

Na čia kaip kam...
Aš asmeniškai jau ilgoką laiką kiaulienos nevalgau ir man ji nėra skani. Kai neseniai netyčia pakliuvo gabaliukas kiaulienos, spjoviau lauk,nes man ji dvokia ir yra bjauraus skonio, nes jau organizmas atprato.  :no-no:
Iš mėsų aš valgau tik vištieną ir kalakutieną ir viskas.
Taip, kad čia labai individualus pasirinkimas.

O jei kalbant iš religinės pusės, tai, Giedre, tavo žodžiuose yra dalis teisybės, tik nereikia taip pulti į griežtus kraštutinumus.
Dievas sukūrė dangų ir žemę ir visus gyvius, kad tarnautų žmogui, o ne atvirkščiai. Tačiau mes turime tai gerbti ir dėkoti Viešpačiui už visas jo teikiamas dovanas. Tik visko turi būti labai saikingai ir daroma su meile ir pagarba. Jokiu būdu joks smurtas nei gamtos, nei gyvūnų atžvilgiu yra netoleruotinas, nes tai eina prieš Dievą ir prieš mūsų pačių prigimtį. Besaikis žudymas ir smurtas bei sąmoningas gamtos teršimas kyla ne iš Dievo, bet iš velnio, kurio tikslas subjauroti ir sugriauti mūsų pasaulį.
Gal dėl to musulmonai prieš žudydami sukalba maldas ir atsiprašo bei padėkoja Viešpačiui, todėl toks maistas ir vadinasi halal, nes jis yra "dvasiškai švarus". Jie gerbia maistą ir dėkoja už tai ką valgo. Todėl ir sakau, kad iš musulmonų mums reikia daug ko pasimokyti.

CitataAš tai tą eilutę supratau taip, kad jei jau suabejojau, tai gal turėčiau ir nevalgyti? Nes viena, kai tokią mėsą (ar kiaušinį) valgo nežinantis žmogus, o kita, kai tu jau žinai, koks buvo produkto kelias iki stalo

Būtent ir aš taip supratau šią eilutę  :high-five:

Giedrė

Augucka, halal mėsa nuo ne halal mėsos skiriasi tik gyvulio papjovimo būdu. Bent taip man yra sakę kai kurie pažįstami musulmonai. Nepyk, bet nematau papjovimo būde didelio dvasingumo. Taip pat teko matyti oro uoste halal ledinukus ir ne halal - nu gal aš ir nelabai subtili būsiu, bet nesugebu įžvelgti jokio skirtumo tarp tokių ledinukų, kurie yra paprasti vaisiniai saldainiai.

Labai nustebau, kad tau reikėjo kiaulieną išspjauti. Juk mes visi Lietuvoj kiauliena auginti.  :-\ Bet matyt kiekvienas renkamės, kas tinka.  Turbūt geriausias patarėjas būna - geras alkis.  :)

Tarp kitko nevertėtų atsisakyti jautienos - labai sveika kraujui palaikyti.

Augucka

Citata iš: Giedrė  liepos 10, 2013, 07:08:08
Turbūt geriausias patarėjas būna - geras alkis.  :)

Kadangi nebadauju, tai ir galiu rinktis. Ir ačiū Dievui už šią galimybę. Ir niekas negali manęs dėl to smerkti. O kai bus visiškas badas, tai ir bus badas, tada valgysiu viską, kas po ranka paklius  :D Žmonės iš bado Staliningrado (berods) apgulty, kaip man močiutė pasakojo, lupo nuo sienų tapetus ir juos čiulpė, nes tais laikais tapetuojama buvo su miltų klijais. Tikiuosi toks badas daugiau niekada neateis, bet niekas nėra tikras.

Kam įdomu, apie halal galima paskaityti čia:
http://www.thekitchn.com/good-question-what-is-halal-me-60979

Halal ledinukai? Apie tokius negirdėjau, nors gyvenu musulmonų krašte - Londone.  :no-no:

Ne visi, kurie kilę iš Lietuvos turi šlamšti kiaulieną. Senamadiškas stereotipas.

Giedrė

Nu, platesniam žinojimui, įdedu nuorodą apie halal saldumynus: http://www.heavenlydelights.com/ O tokių tūkstančiai yra. Kažkas ten jiems su želatina netinka. Bet realiai, tai manau, kad tas visas skirstymas - kaip čia subtiliau išsireiškus - abejotinos išminties.

Žinoma, nekvestionuoju teisės rinktis. Tai tik diskusija. Nepriimk pernelyg asmeniškai.

Augucka

Giedre, neslėpsiu, man nuskambėjo lyg ir nedidukas smerkimas iš tavo pusės, kad aš nesielgiu taip, kaip visi, atsisakydama kiaulienos, tikiuosi, kad klystu dėl tokių minčių ir atsiprašau iš anksto, jei klystu.

Dėl želatinos - gali būti, bet nebenoriu gilintis į svetimą religiją, nes net savosios nepajėgiu ir nepajėgsiu per visą savo gyvenimą išnagrinėti, o ką jau kalbėti apie svetimą. Geriau negaišiu laiko domėjimuisi apie islamą,o eisiu paskaityti kokią katalikišką knygą  :D

Giedrė

Nei galiu smerkti, nei noriu. Dieve, gink. Aš tik labai tiesmukai gal nusistebėjau, nes mėgstu kiaulieną.  ;) Tokia jau labai atvira esu. :)  Valgymas toks dalykas, kad kiekvienas pats sau šeimininkas. :D

Man didesnis šokas buvo, kai su dešimt metų Prancūzijoje pragyvenusia jauna vienuole lietuve nesugebėjau gimtąja kalba susikalbėti. Tada, tai jau nesusiturėjau ir tikrai atvirai į akis pasmerkiau, nes manau, kad prarasti gimtąją kalbą - totalus apsileidimas. O šiaip domiuosi įvairiomis kultūromis ir manau, kad lygindami savo tikėjimą su kitomis religijomis, mes tik geriau pažįstame katalikybės privalumus, kurie tik iš pradžių atrodo savaime aiškūs, o po to supranti, kad ne viskas taip paprasta.

Silvija

Vis dėlto man asmeniškai buvo įdomu padiskutuoti truputį kitu kampu, ne apie tai - valgyti mėsą ar ne. Galbūt mano mintį kažkiek iliustruos šis siaubo filmas:

http://www.youtube.com/watch?v=uFQhn8RW0Nk&feature=related

Pažiūrėjus kyla mintys, ar netampame kartais patys mažai mąstančiais konvejerio žmonėmis, kuriems rūpi tik kaip greičiau patenkinti sotumo poreikį? Ar neimam nejučia ir vienas į kitą žiūrėti panašiai kaip į tuos viščiukus?

Turbūt ne vienam teko nustebti vėl grįžus nuo miestiško prie kaimiško kiaušinio, salotos ar naminiu būdu rūkyto skilandžio, kad jų visai kitas skonis ir kvapas. Ir turbūt ne vien dėl to, kad tas maistas skanesnis, bet ir dėl to, kad su tais padarais žmogaus buvo ir elgtasi kitaip - kaip gyvo su gyvais.

Kai Giedre sakei, kad "halal mėsa nuo ne halal mėsos skiriasi tik gyvulio papjovimo būdu", tu buvai priartėjus prie to, apie ką man ir norėjosi pakalbėt. Dievas juk žmogui juk davė pasaulį valdyt ne tam, kad iš to "išspaust" kuo didesnės naudos ar efektyvumo...

Jazminas

Citata iš: Silvija  liepos 11, 2013, 02:28:33
Galbūt mano mintį kažkiek iliustruos šis siaubo filmas:

Na tikrai kad siaubo filmas.

Citata iš: Silvija  liepos 11, 2013, 02:28:33
Turbūt ne vienam teko nustebti vėl grįžus nuo miestiško prie kaimiško kiaušinio, salotos ar naminiu būdu rūkyto skilandžio, kad jų visai kitas skonis ir kvapas. Ir turbūt ne vien dėl to, kad tas maistas skanesnis, bet ir dėl to, kad su tais padarais žmogaus buvo ir elgtasi kitaip - kaip gyvo su gyvais.

Sutinku su Silvija.

Augucka

CitataGalbūt mano mintį kažkiek iliustruos šis siaubo filmas:

Silvija, atvirai pasakius, net nedrįstu žiūrėti tavo nuorodos, esu gana "silpnų nervų", (nors šis pasakymas gana kvailas, nes mano nervai normalūs, tik gal esu jautresnės sielos žmogus, va  ::) ), tai net ir nežiūrėjau ką ten rodo, bet galiu įsivaizduoti.

Aš esu išvis tokios nuomonės, kad mes dėl savo skrandžio neturėtume žudyti nei vieno gyvūno. O jei jau Dievas mus sutvėrė būti šios planetos šeimininkais ir mums visko gausiai aprūpino, tai mes ir turėtume būti mylintys ir rūpestingi šeimininkai, o nesielgti kaip paskutiniai niekšai ir negailestingi grobuonys.

Juk gyvename ne tam, kad valgyti, o valgyti turim tam, kad gyventi, t.y. išlikti. Ir tam maisto turi būti vartojama labai saikingai ir minimaliai. Pasninkas labai puikiai parodo, kaip mes turėtume žiūrėti į maistą. O dabar gi gaunasi, kad mes prisikemšam pilvus ir vartojam vartojam vartojam be saiko ir be sustojimo. Reikėtų kada pagyventi labai asketiškai, kad suprastum, kaip labai mes save ir savo kūnus apsunkinam.
Mažiau pavalgius ir mintys pasidaro skaidresnės ir švaresnės, daugiau imam galvoti apie Dievą, įvertinti ir dėkoti už visas dovanas, kurias gauname.

Silvija

Nėra tas filmas jau toks baisus, Augucka, aš truputį hiperbolizavau  ;)

Citata iš: Augucka  liepos 22, 2013, 18:53:36
Juk gyvename ne tam, kad valgyti, o valgyti turim tam, kad gyventi, t.y. išlikti. Ir tam maisto turi būti vartojama labai saikingai ir minimaliai. Pasninkas labai puikiai parodo, kaip mes turėtume žiūrėti į maistą. O dabar gi gaunasi, kad mes prisikemšam pilvus ir vartojam vartojam vartojam be saiko ir be sustojimo. Reikėtų kada pagyventi labai asketiškai, kad suprastum, kaip labai mes save ir savo kūnus apsunkinam.
Mažiau pavalgius ir mintys pasidaro skaidresnės ir švaresnės, daugiau imam galvoti apie Dievą, įvertinti ir dėkoti už visas dovanas, kurias gauname.

Su viskuo sutinku. Dar pridurčiau, kad šventei atėjus ir iš Dievo gerumo ant stalo padėjus daugiau gėrybių nei turim kasdien, širdis džiaugias ir Dievas pagarbinamas. Išalkęs žmogus kitaip skonį jaučia ir kartais mūsų širdims reikia to džiaugsmo - prisiminkim vestuves Kanoje :)

Kai pažiūriu, kaip seniau sunkiai žmonės uždirbdavo duoną ir ką valgė, tai suprantu, kad ir Dievo balsą aiškiau išgirst galėjo. Čia (apie vidurį) galim pamatyt apie anų dienų buitį ir darbus:
http://www.youtube.com/watch?v=lj8HzYM7FRU

O dabar dažnai gaunasi pagal romėnų posakį - žmogus yra tai, ką valgo.

Kasdienės duonos duok mums Viešpatie ir atleisk mums mūsų kaltes...

nf

Apie mėsos nevalgymą Dimitrijus Smirnovas: Jei nevalgai mėsos dėl pastininko- gerai darai; jei nevalgai todėl , kad manai jog tai nešvarus maistas- darai nuodėmę.
Iš kart atsiprašau jei ne tai interpretavau. Nuo 17,00 min.:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y4s5vU1txtw#at=1076

Augucka

CitataSu viskuo sutinku. Dar pridurčiau, kad šventei atėjus ir iš Dievo gerumo ant stalo padėjus daugiau gėrybių nei turim kasdien, širdis džiaugias ir Dievas pagarbinamas. Išalkęs žmogus kitaip skonį jaučia ir kartais mūsų širdims reikia to džiaugsmo - prisiminkim vestuves Kanoje :)
Silvija, puikios mintys  :thumbup: Visai kitaip įvertini ir esi be galo dėkingas Viešpačiui - tikra tiesa.  :pentecostal:

CitataApie mėsos nevalgymą Dimitrijus Smirnovas: Jei nevalgai mėsos dėl pastininko- gerai darai; jei nevalgai todėl , kad manai jog tai nešvarus maistas- darai nuodėmę.

Na, musulmonai kiaulieną laiko nešvaria mėsa. Mes europiečiai taip nemanome, ir tie, kas mėsos nevalgo, tai tikrai ne dėl to.
Aš asmeniškai kaiulienos nevalgau tikrai ne dėl švarumo ar nešvarumo. Apie tai net niekad nepagalvojau  :D Jei jau taip mąstyti, tai tada visi gyvūnai nešvarūs, nes niekas jų augančių tvartuose neprausia :) Aišku, dar kokį čia švarumą turimą omenyje...

nf

Citata iš: Augucka  rugpjūčio 01, 2013, 05:13:25
Aišku, dar kokį čia švarumą turimą omenyje...
скверна- google verčia purvas; o paaiškinimų žodynėlyje labai daug reikšmių,- netinkamas, nešvarus, dvokas.... .Gal šitam kontekste labiausia tiktų netinkamas:-\

Silvija

Citata iš: naujokasf  rugpjūčio 01, 2013, 04:22:54
Apie mėsos nevalgymą Dimitrijus Smirnovas: Jei nevalgai mėsos dėl pastininko- gerai darai; jei nevalgai todėl , kad manai jog tai nešvarus maistas- darai nuodėmę.

Manau D. Smirnovas turėjo omeny tai, kad jei žmogus gyvūnų mėsą kaip maistą apskritai laiko netinkamu, tai tokiu nusistatymu prieštarauja Šv. Rašto eilutėms, kuriomis Dievas kaip tik ir leidžia tokį maistą mums naudoti. Mes gi kalbame čia daugiau apie netinkamą elgesį su gyvūnais, maisto pramonės tendencijas, kurios skatina vartojimą bet kokia kaina. Nevartodami tokio maisto, mes nepalaikome nešvaraus verslo (jis tokiu tampa, nes orientuojasi ne į aplinkos pažangą, bet į savo, t. y. veda į niekur arba į susinaikinimą). Bet tai nereiškia, kad laikome gyvūnų mėsą kaip maistą nešvariu.

Kas link mėsos valgymo ar nevalgymo, tai pritariu Auguckai – žiūrint kokia intencija tai darai. Nes pasninkas juk – atgailos ir artimo meilės tiems, kurie pasninkauja iš skurdo ar būtinybės, išraiška. Todėl esam laisvi rinktis, kaip tokią auką įprasminti - pasninkaudami vieną, dukart per savaitę ar visą gyvenimą ;)