• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

gegužės 10, 2025, 16:33:52

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Ar už viską, ką valgome, reikia dėkoti Dievui?

Pradėjo Silvija, liepos 08, 2013, 02:36:37

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

tomulina

Įdomi tema ir gerų minčių yra išsakyta pamąstymui :)
Kaip tik mano gyvenime vyksta manyje dvikova: valgyti mėsą ar nevalgyti? Ar galima valgyti mėsą, kai žinome, kad buvo pralietas kraujas ir nužudyta gyvybė? Juk vienas iš dešimt Dievo įsakymų yra "Nežudyk".  Tai aš niekaip nesuprantu ar gyvūnų žudymas nesiskaito?
O iš kitos pusės, čia jau buvo ir minėta, kad Dievas davė mums visas gėrybes, kad žmogus galėtų išgyventi. Be to manau kiekvieno pasirinkimas valgyti mėsą, ar kokius kitus produktus, ar maitintis pagal kokią nors dietą ir pan. Kadangi Dievas davė mums protą ir laisvą valią rinktis kaip elgtis gyvenimiškose situacijoje, taip pat manau ir mityboje. Kas tinka vienam , netinka kitam. Juk kiekvienas žmogus yra individualus.
Tik žinoma, jeigu žmogus kažko nevalgo, tų produktų ar žmonių neturime smerkti. O į viską žiūrėti su pagarba ir dėkingumu Dievui ir visai kurinyjai, kad mes galime rinktis būtent tai kas mums tinka.

Povilas

Žymus ortodoksų šventikas egzorcistas savo užrašų knygelėje pasižymėdavo ką šnekėdavo velnias apsėstųjų lūpomis. Kas šėtonui patinka, o ko nemėgsta. Daug užrašė. Drįstu pateikti du pasakymus iš daugelio, nors ir kiti duoda atsakymus į daugelį klausimų iškeltų šiame forume:
"-  Не люблю довольных любой пищей. Это я вас учу разбираться и капризничать
— Вы, холёные, начёсанные, выбритые, разодетые — все мои! Люблю занятых миром, а не спасением души "

Silvija

Citata iš: Silvija  liepos 11, 2013, 02:28:33
...ar netampame kartais patys mažai mąstančiais konvejerio žmonėmis, kuriems rūpi tik kaip greičiau patenkinti sotumo poreikį? Ar neimam nejučia ir vienas į kitą žiūrėti panašiai kaip į tuos viščiukus?

Čia - animacinė medžiaga pamąstymui:
http://www.youtube.com/watch?v=cxUuU1jwMgM

Sigitas

Citata iš: Giedrė  liepos 08, 2013, 06:57:00... Iškeldama šią temą turėjau omenyje kitką: žmonių nepagarbą maistui dėl išlepimo. "Ak, aš negeriu pieno, nevalgau mėsos, nepatinka silkė" - tokie dalykai mane piktina, nes tai liudija visišką nesupratimą apie Dievo dovanas. Kol kai kas "laužosi", kad tas ar anas netinka, tai kitas žmogelis gal centus skaičiuoja, kad savo sriubytei kauliuką, bulvių, morkų ir pupelių įpirktų ir prasimaitintų iki pensijos. Ne kartą teko matyti, kai kokia suvargusi močiutė perka vieną kiaušinį.

Tarp kitko - turiu neramų skrandį, tad maisto produktus tenka rinktis atidžiai, kad nesuerzinčiau savo rėmens. Bet niekada nekilo mintis, kad va to tai jau nevalgysiu, nes neskanu ar nusibodo. Dažniausiai kažko nevalgau, tik kai žinau, kad tai mano skrandžiui nevalia, pvz. rūgštynių. O šiaip viskas man tinka, kad tik būtų, ką ant stalo padėti su Dievo malone.
... labai piktina, kai parduotuvėje kartais matau, kad visokioms  "Maisto akcijoms" žmonės aukoja tik pačius prasčiausius ir pigiausius produktus beveik ant sugedimo ribos, kurių patys tikrai nevalgytų. Pavyzdžiui, kiniškas 'momentines' sriubas, kuriose tik druska, pipirai ir chemija. Kartais taip suniežti liežuvis paklausti, o pats, žmogau, ar suvalgytum, tai, ką dabar nupirkai stokojančiam. Bet čia jau kitas kraštutinumas. Toks savotiškas sąžinės 'nuraminimas', kad va atseit padėjau, nors tą paaukotą produktą vargiai įmanoma apskritai suvalgyti. Apie naudą ir skonį net nekalbu.
Sveiki!
Perskaičiau pasisakymus šioje temoje ir noriu išreikšti labai stiprų pritarimą sesės Kristuje Giedrės manymui ir pasisakymams.

Pats esu užaugęs mieste, Klaipėdoje. Mano tėvai paprasti darbininkai, ilgai laukė eilėje pakol gavo komunalinį butą naujame blokinių namų mikrorajone. Mano kiemo draugai daugumoje buvo rusai, o jų seneliai - Leningrado blokados gyvi liudininkai. Ir tėvai ir šie leningradiečiai mane mokino gerbti maistą ir netgi sudžiūvusios duonos kriaukšlę pakelti nuo žemės, ją nuvalyti ir pabučiuoti. Šitokia pagarba maistui gimsta tik bado sąlygomis. Per tą pagarbą maistui išreiškiama pagarba Kūrėjui. Labai gerai atsimenu, kaip tie blokadininkai sėdėdavo kieme ant vaikų sūpynių ir pasakodavo visokias istorijas iš blokados laikų. Atspėkite, kodėl Leningrade (dabartinis Sankt Peterburgas) per blokadą kieme nebuvo galima rasti nei vieno žolės stiebelio? Kodėl nebuvo žiurkių blokados metu? Kodėl blokadiniai rusai namo sienas netapetuoja, o dažo? Aišku, tarybiniais laikais tapetai buvo deficitas, bet tikrąją priežastį užrašė sesė Kristuje Giedrė.
Mano kiemo geriausias draugas užaugo vegetarų šeimoje. Jų šeima ir mūsų šeima artimai draugavo (mano sesės su jų sesėm, mano mama su jų mama). Labai gerai atsimenu vegetariškus skanėstus, keptus jų virtuvėje. Tarybiniais laikais buvo persekiojami visi, kas gyveno kiek kitaip, tame tarpe ir vegetarai ir katalikai. Mano tėvai visada priešiškai pasisakė prieš komunistų valdžią. Mano tėvui darbe partijos sekretorius siūlė butą nors rytoj, kad tik jis įstotų į komunistų partiją. Tėvas pasiryžo laukti eilėje, kaip visi. Gyvenome gan skurdžiai, bet duonos visada turėjome.

Pats  2005-2006 metus visiškai nevalgiau jokios mėsos ir žuvies bei jų produktų. Po kelių tokios dietos mėnesių labai gerai atskirdavau, kada sriuba, mamos pagaminta, su mėsa buvo virta ir kada be mėsos (net jei ir neriebi). Mėsos ir žuvies skonis yra absoliučiai kitoks, nei visų kitų maisto produktų. Tačiau mėsa yra toksai pat maistas, kaip ir visa kita, ką valgome. Iš tikrųjų gyvename labai gerus laikus - esame labai, netgi per daug turtingi, esame taikoje ir esame tiek stipriai išpuię, kad negaliu!

Kodėl žydai ir musulmonai nevalgo kiaulienos?
   ,,Iš gyvulių galite valgyti kiekvieną gyvulį, kuris turi nagą, skeltą į dvi dalis, ir atrajoja. Tačiau iš tų, kurie atrajoja ar yra skeltanagiai, nevalgysite – kupranugario, kiškio ir opšraus, nes jie nors ir atrajoja, bet skeltų nagų neturi. Jie yra jums nešvarūs" (Įst.14,6-7). Avis turi skeltą nagą, bet atrajoja, todėl tinkama, o kiaulė turi skeltą nagą, bet neatrajoja, todėl netinkama.
Musulmonų religija yra sukurta panaudojus pusiau judėjų pusiau krikščionių religijas. Mahometas nusprendė, jog muslimai privalės laikytis žydų maisto apribojimų. Va taip ir yra poligšiolei.

Atleiskite, norėjau labi daug pasakyti, todėl gavosi kiek padrikai.  :ashamed:

Silvija

Nesusikalbėjimas. Aš apie ratus, judu - apie batus. Bet čia pati kalta esu, manau dėl sukto temos pavadinimo šie nesusipratimai :ashamed:

Aš užaugau šeimoje, kur taip pat nebuvom visko pertekę, todėl nesu išranki maistui. Bet ne apie tai diskusija. Dabar duosiu tokią stiproką analogiją: tarkim dasigyvenam iki žmonių klonavimo, poros jau nebeturi problemų - vaikus gali užsiauginti ir dirbtiniu būdu. Šitaip žmonija besidaugindama, bet visai nesijaudindama dėl būdų, kuriais tai pasiekta, toliau meldžiasi ir dėkoja Dievui, tarkim už palikuonis, bet jų lūpose padėka juk skambėtų mažių mažiausia šventvagiškai?

Ar neturėtume domėtis tuo, ką valgome? Mintis juk buvo ta, kad savo pirkimu paremdami nusikalstamus būdus auginti gyvūnus mūsų stalui, kažkuria prasme prisidedame prie nežmoniškumo plitimo. Juk šiandien tikrai ne blokada ir ne badas, patys sakome, kad pavalgyti kartais mėgstame ir per daug. Tad gal geriau pirkti rečiau, vartoti mažiau ir valgyti laisvėje užaugintą bei grūdais palesintą vištą?

Atsiprašau, jei ką papiktinau, dėl to keičiu temos pavadinimą.