• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 23, 2024, 10:33:55

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Kada atsirado skaistykla

Pradėjo Kaštonas, kovo 31, 2015, 13:20:41

0 Nariai ir 3 Svečiai peržiūrinėja šią temą.

Kaštonas

Nežinau gal esu praleidęs, tačiau noriu paklausti. Čia maždaug ir tema kaip tokia...
Kada atsirado skaistykla?

kukulis

Geras klausimas.

Aš manau kad skaistykla atsirado po Jėzaus nužengimo į pragarus.

Diak. Tomas M.

Klausimas galioja, jei mes laikome, kad Skaistykla yra tam tikra vieta. Bet jei tai yra tam tikra sielos būsena, tuomet reikalai keičiasi ;)

Kur tos būsenos sielos tuo metu randasi, gali būti kitas klausimas.

Giedrė

Kiek pamenu teologinė diskusija apie skaistyklą rutuliojosi gana ilgai. Radau tokį aiškinimą anglų kalba: http://www.catholic.com/tracts/purgatory

Kaštonas

:) Kas yra rašoma aš žinau. Jūsų klausiu!

Giedrė

Skaistykla numatyta Dievo atpirkimo plane, tai tikslios "datos" niekas nepasakys.  ;)

Pilgrim

Tuomet kažko prieštaraujančio Tikėjimo paveldui ir nepasakysim  ::)

Kaštonas

Giedrė, nesakyk "niekas".

Ok. Pataisykit mane prašau, sakoma, kad pas orortodoksus skaistyklos nėra :D.?!

Tikėjimo paveldui Piligrim.m? Tikėjimas nepaveldimas. Na bet čia dabar ne apie tai. :) gaila, kad mano klausimą iškėlė iš "modernizmo" temos. :)

kukulis

Kai kalbama apie "tikėjimo paveldas" tai turima omeny ne tai, kad paveldimas pats tikėjimas, kuris yra kiekvienam žmogui asmeniškas; o paveldima tai, kas yra bendra visiems žmonėms, pvz.: architektūra, filosofija, žinios apie tikėjimą, dvasinius dalykus ir t.t.

Dėl ortodoksų skaistyklos neturėjimo.
Tomas gerai parašė apie tai kad tai nėra vieta, o būklė.
Pas ortodoksus egzistuoja tokia samprata, kad žmogus po mirties patenka į pragarą, bet jį galima iš ten "ištraukti" meldžiantis už jį. Tuo tarpu pas katalikus, kai kalbama apie pragarą, tai turima omeny, kad tai galutinis "paskirties taškas", o kai apie skaistyklą, kad tai laikina vieta/būsena.

Tai sakyčiau jeigu siela pagal ortodoksus patenka į pragarą ir po to iš ten dėl Dievo malonės, maldų ir šventųjų užtarimo pereina į dangų; tai pagal katalikų sampratą visas šis procesas bus analogiškas, tik sakysime, kad siela buvo patekusi ne į pragarą, o į skaistyklą, o iš ten jau perėjo į dangų.

Kaštonas

Mano klausimas buvo KADA?  :celebrate: ir parašiau šį klausimą, diskusijoje apie modernizmą. :)
"kuris yra kiekvienam žmogui asmeniškas" :) (ar tikrai?)

Augustas

Citata iš: Kaštonas  balandžio 01, 2015, 05:42:25
Mano klausimas buvo KADA?  :celebrate: ir parašiau šį klausimą, diskusijoje apie modernizmą. :)

Gal nuo ST laikų, kada už mirusius buvo paaukota auka Dievui. :)

P.S.
Citata
"kuris yra kiekvienam žmogui asmeniškas" :) (ar tikrai?)

Taip, tikrai, nes niekas kitas negali tikėti už Tamstą. :) Tik pats Tamsta turi (gal tiksliau reikėtų sakyti "gali") atrasti tikėjimą ir tikėti pats asmeniškai. Todėl tikėjimas ir vadinasi asmeniškas. Bet asmeniškas dar nereiškia, kad mano asmeniškas tikėjimas yra būdingas tik man, ir niekam daugiau nėra būdingas. :)

Kaštonas

Visiškai nenoriu veltis į oftopic. Na bet tačiau. :)
"Tik pats Tamsta turi (gal tiksliau reikėtų sakyti "gali") atrasti tikėjimą ir tikėti pats asmeniškai. Todėl tikėjimas ir vadinasi asmeniškas."
Kai sakiau sau PATS, dabar tame randu EGOIZMĄ.

Tikėjimas manau yra DIEVO DOVANA. Tikėjimo pats atrasti negali. Esu 100 proc. įsitikinęs, kad asmeniškai tikėti negaliu............
Net TIKĖJIMO ir pažinimo KELIONĖJE neesu vienas.
Pažinti jei nebus duota negaliu, Išganyti savęs negaliu... :)

Atsakymas KADA? yra DABAR Visada DABAR.
Taigi aš pats esu tiek "MODERNUS" kiek leidausi pažinti TIESĄ, arba DOGMŲ nuorodas iš googlės.

kukulis

Visos dogmos surašytos tikėjimo išpažinime.

Kadangi skaistykla ten nepaminėta, vadinasi tai žemesnės kategorijos teiginys nei dogma.

Kaštonas

Skaistykla formaliai kaip dogma atsirado tik ... amžiuje, po to kai europą nusiaubė maras.

kukulis

Ok.
O malda už mirusius kada atsirado?

Kaštonas

Čia eilutė iš tikėjimo išpažinimo Kukuli "Jis dėl mūsų, žmonių, dėl mūsų išganymo nužengė iš dangaus."

Čia mano manymu (šiuo metu "dabar" man taip kalba) ats į tavo klausymą Lk 16, 19-31

kukulis

Šiaip jau, malda už mirusius jau buvo ir Senajame Testamente.

Manau, kad netikėdamas kad yra skaistykla, žmogus daug nenusideda. Tačiau malda už mirusius, palaiminta Senajame Testamente, o taip pat patvirtinta Bažnyčios Tradicijos, turėtų kažką reikšti ar ne ?  :-\  Tuo labiau kad malda už mirusius yra palaiminga ir pačiam žmogui. Tai paliudys daug žmonių, ir galiu patvirtinti aš iš savo patyrimo :) .

Tikėjimo išpažinime yra toks dalykas kaip "šventųjų bendravimas". Be abejo, sielos likimą sprendžia Dievas, tačiau ir mūsų maldos kažkokiu būdu įsipina į Dievo darbą. Ir jeigu žmogus po mirties dar nėra apspręstas, ar jis danguje ar pragare, tai skaistykla gal būt būtų tiesiog įvardijamas tos sielos būsenos, kai ji dar neapspręsta ar pateks į dangų ar į pragarą.

Jeigu, Kaštone, tau šis klausimas neduoda ramybės, tai gal galėtum pateikti priežastis, dėl ko tas klausimas tau neduoda tos ramybės? :)

Kaštonas

"Ir jeigu žmogus po mirties dar nėra apspręstas, ar jis danguje ar pragare,"

:swoon:

Laikas trumpas Kukuli.
Užsukau laiko turėjau.
Smagaus prisikėlimo.

Ak beje tavo ir mano kelionė prasidėjo, nuo Adomo ir Ievos (ty seno testamento taip kaip jį vadini ir ..... )
iki :)

kukulis