• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

kovo 15, 2025, 01:50:34

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

"Teologija gyvai" per internetą

Pradėjo Diak. Tomas M., spalio 03, 2013, 01:29:27

0 Nariai ir 2 Svečiai peržiūrinėja šią temą.

Pilgrim

Aš tik apie MR  :ashamed:
apie Teologiją gyvai gi nieko nepasakiau  ;)
Tomas gerai pastebėjo dėl dinamikos, būtent pokalbis realiu laiku
efektyvesnis. Dėl Tavo Augucka minties dėl įgarsintų tekstų ...
tiesiog nežinau, bandyti galima, o kas gausis pamatysim.

Augucka

Na, viena aš, kaip kokia balta varna nenoriu. Be to nežinočiau nei apie ką kalbėti, nes neaišku kokia tema kalbėti savo monologą. O jei ir būtų tema, tai talpinti dienoraštyje nelabai tinka.  :-\ Nežinau, pamąstysiu  :-\

Aš visai mielai pasiklausyčiau kitų audio įrašų kuria nors tema. Tai priverstų mus šiek tiek pasiruošti tam, kad nekalbėti tuščiai tas 10 minučių. Na, kad ir tuščiai, vistiek smalsu pasiklausyti forumo narių gyvų balsų. Taip pati mūsų maža katalikiška bendruomenė taptų šiek tiek gyvesnė ir realesnė.

Aš asmeniškai pirmenybę visada teikiu garsui, nei skaitymui monitoriaus lange, nes turiu gana silpnas ir pavargusias per dieną akis ir man kartais tikrai yra sudėtinga viską perskaityti čia forume, kas ką rašo ir kiek daug rašytinės informacijos įdeda. O beto, kas turi pažįstamų tarpe aklų ar silpnaregių žmonių, galėtų mūsų įrašus paleisti paklausyti ir jiems.

Sorry, Pilgrim, ne taip supratau  [-O<

Diak. Tomas M.

Smalsumas, AHA!!!!!!!!!!  ;D Juokauju ;)

Augucka, bet juk ne kažkokia tema gali kalbėti savo audio dienoraštyje, bet tiesiog savo apmąstymus išsakyti ir pan.

Silvija

Tomas mane prašoko :)  Augucka, dėl argumento, kad silpnaregiams  būtu patogiau - pritariu, bet dėl smalsumo tenkinimo :no-no:

Kaip tik perskaičiau Pilgrim pasiūlytus tekstus iš susitikimų su Zygmuntu Baumanu, labai verti dėmesio straipsniai, kurie turėtų ir mūsų veiklos TR principus išgryninti.

Silvija

Augucka

Gerai, mielieji konservatoriai, pamirškim šią idėją, tiek to  :D

Silvija

Čia ne konservatyvumas, o greičiau atsilikimas, arba neišmanumas ;D

Diak. Tomas M.

Dar sugrįžtant prie pasiūlymų MR, tai toks štai pasiūlymas - jei jie neturi laiko sužymėti normaliai laidų, tai gali bent dabar einamas laidas pradėti žymėti... arba... tegul pasamdo Silviją, nes ji tokią ypatingą uoslę turi - gali atrasti reikiamas laidas pagal nuojautą :D

Silvija

Pilgrim

Kol renkamės dieną ir laiką,
bandykim prisijaukinti temą
temą, kuri pažįstama iki kaulų smegenų,
nuolat kartojama ir tuo pačiu
reikalinga nuolatinio atradimo -

Į ką mes tikime: mano Dievo įvaizdžiai

Įdomius pastebėjimus pateikia jėzuitas Karl Frielingsdorf knygoje "Demoniški Dievo įvaizdžiai". Jis ištyrė 591 katalikų tikėjimo žmogų (kunigus, vienuoles ir kitus bažnyčios veikloje aktyvius žmones).

Pasirodo, tiek krikštas vaikystėje, tiek kiti sakramentai suaugusiame amžiuje, netgi teologijos studijos neužtikrina, kad į žmogaus gyvenimą visiškai įsilietų išganingas Dievo veikimas. Šie žmonės būdami įvairaus amžiaus kreipėsi su pagalbos prašymu dėl savo gyvenimo problemų.
Tyrimo autorius atrado, kad daugelis problemų kyla dėl vaikystėje susiformavusių neteisingų esminių nuostatų, kurių susiformavimui didžiausią įtaką paprastai turėjo vaiko tėvai, ypač pirmaisiais vaiko gyvenimo metais, taip pat ir motinos nėštumo laikotarpiu. Karl Frielingsdorf nesustoja ties neteisingų nuostatų į save ir aplinką atskleidimų, o siekia atskleisti, kaip šios nuostatos užsifiksavo ir žmogui susidarant Dievo įvaizdį.
Šie tirti žmonės proto lygyje lyg ir pakankamai žinojo apie apreikštą Biblijinį Dievą ir patys kitiems žodžiais skelbė apie Dievą kaip Gerąjį Ganytoją ir mylintį Tėvą. Tačiau jų viduje (pasąmonėje) buvo užfiksuotas visai kitoks Dievo įvaizdis, kuris žlugdė jų gyvenimus. Problema buvo ta, kad sąmoningai jie šių klaidingų (demoniškų) Dievo įvaizdžių nesuvokdavo.
Tyrimo autorius šių pasąmoninių negatyvių nuostatų ir Dievo įvaizdžio atskleidimui naudojo įvairius spontaniškus neverbalinius (taigi ir mažiau proto kontroliuojamus) pratimus grupėse ir individuliai. Po ilgo darbo su savimi žmonės atpažindavo jų gyvenimus žlugdančias neteisingas esmines nuostatas ir demoniškus Dievo įvaizdžius. Dažniausiai pasitaikantys įvaizdžiai:
- baudžiančiojo Dievo, teisėjo;
- mirties Dievo;
- Dievo buhalterio;
- reikalaujančio pasiekimų Dievo.
Vėliau žmonėms būdavo rekomenduojamas gydymasis teigiamų Biblijinių Dievo įvaizdžių įsisąmoninimu. Gal tik reikia paminėti, kad dažnai tokie neteisingai susiformavę Dievo įvaizdžiai iš tiesų turi pagrindo Biblijos apreikštame Dievo įvaizdyje – problema yra tokio įvaizdžio radikaliame susiaurinime atmetant kitus Biblijos pateikiamus Dievo įvaizdžius, kurie sudaro visumą.

Pratimas pateikia kai kuriuos iškreiptus Dievo įvaizdžius, skatina apmąstyti savuosius. 

DIEVO ĮVAIZDIS

Surašyk Dievo savybes, kurios tau labiausiai patiktų: su tokiu Dievu tau būtų maloniausia bendrauti ir jaukiausia būti:

Dievo įvaizdį kartais iškreipia toks požiūris:
- Dievas myli tik tada, kai laikausi Jo nurodytų sąlygų. Taigi turiu joms paklusti, nes kitaip Jis manęs nemylės.
- Dievas niekada manęs neišgirsta, kai Jam meldžiuosi, taigi jis manimi tiesiog nesidomi, yra šaltas ir tolimas.
- Dievo pyktis yra gąsdinantis, todėl stengiuosi jo nesuerzinti.
- Turiu būti tobulas, kitaip Dievas mane atmes.
- Dievas iš tikrųjų negali iki galo manęs suprasti ir atleisti už praeityje padarytas klaidas, todėl niekada negaliu ramiai prie Jo artintis ar visiškai atvirai su juo pasikalbėti.
- Jei pasikeisiu, Dievas galės mane mylėti.
- Gyvenimo sunkumai turbūt yra Dievo bausmė už mano nuodėmes.
- Dievo meilė man priklauso nuo mano ištikimybės jam.
- Dievas nekantrus.
- Dievas pašaukia tik išrinktuosius.
- Dievas fiziniu ar dvasiniu skausmu baudžia tuos, kurie yra to nusipelnę.
- Dievas savo malonę teikia tik teisingiesiems.
- Jei stengiesi tik iš dalies, Dievas tavo pastangų nepriima.
- Ką Dievas myli, tam kryželį siunčia.
- Dievas siunčia ir gerus, ir blogus dalykus.
- Tokia jau yra Dievo valia, - kad aš vargčiau...

Pasvarstyk, ar tai būdinga tau?

Dabar perskaityk ir pasirinkęs apmąstyk kai kurias iš šių Evangelijos eilučių:

"...juk patsai Tėvas jus myli, nes jūs mane pamilote ir įtikėjote..." (Jn 16, 27)

"Prašykite ir gausite, kad jūsų džiaugsmui nieko netrūktų" (Jn 16, 24)

"Eidamas pro šalį, Jėzus pamatė žmogų, aklą gimusį. [...]...jis spjovė
žemėn, padarė purvo iš seilių, patepė juo neregio akis ir tarė jam: 'Eik ir nusiplauk Siloamo tvenkinyje'. Tasai nuėjo, nusiplovė ir sugrįžo regintis" (Jn 9, 1; 6-7).

"Jūs gi esate gavę ne vergystės dvasią, kad ir vėl turėtumėte bijoti, bet gavote įsūnystės dvasią, kurioje šaukiame: 'Aba, Tėve!' Ir pati Dvasia liudija mūsų dvasiai, kad esame Dievo vaikai. O jei esame vaikai, tai ir paveldėtojai. Mes Dievo paveldėtojai ir paveldėtojai drauge su Kristumi..." (Rom 8, 15-17)

Varlė keliauninkė

Pilgrim,
tame MR sudėtinga susigaudyti ne tik archyvuose, bet ir kokį žmogų nusimanantį pasigauti - savanoriai ateina ir išeina...gaudyk po to... :-D
Žodžiu, dar nieko naudingo nesužinojau.

Silvija

Citata iš: homo viator  lapkričio 03, 2013, 12:56:26
Nejaugi ką tik užgimusiam kūdikiui leisim numirti? Mes juk už gyvybę :-) Kodėl tyla?
Manau, kad labai gera Pilgrim pasiūlyta tema - laukiu nesulaukiu..
Tomai, aš suredaguosiu "Teologija gyvai" laideles Marijos radijuje, kaip nors.. Darom ;-)

Rytoj vakare prasideda nauji (liturginiai) metai! :) Gal vėl pajudam?

Ar tik nereiktų paieškoti naujos tinkamesnės vyrams temos, nes labai jau norėtųsi išgirsti Povilo ir Augusto, kurie žadėjo prisijungti, mintis ;)

Pavyzdžiui, tema: kodėl Dievas į žemę atėjo vyru? O:-)

Silvija

Citata iš: Augucka  spalio 21, 2013, 19:29:06
Šiuo metu verčiu įdomią religinę medžiagą į lietuvių, kurią noriu pateikti išskirtinai šiam forumui, tad video vertimais nelabai galiu ir turiu laiko užsiimti, deja  :(

Augucka, tum mums kažką žadėjai, ar tai jau buvo ir aš pražioplinau? O:-) (Nebijok užsukti, to vieno karto neužskaitysim ;))

Pilgrim

Citata iš: Silvija  lapkričio 29, 2013, 08:35:32

Pavyzdžiui, tema: kodėl Dievas į žemę atėjo vyru? O:-)

Isivaizduok variantas atsakymo yra  :)

Silvija

Gal ir yra (aš ir savąjį turiu ;)), bet įdomu būtų kartu pavaikščioti visais keliukais iki to atsakymo :-\