• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 23, 2024, 09:59:27

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Kaip švęsti vaikų gimtadienius?

Pradėjo Silvija, vasario 11, 2014, 05:19:29

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Silvija

Šiandien man kažkaip išsigrynino supratimas, kad mums visiems dar labai trūksta empatijos, trūksta pagarbos kitam asmeniui, nesvarbu kokio jis amžiaus būtų. Tokios pagarbos, kuri kitą augina būti taip pat pagarbiu ir įsiklausančiu, o ne vien žiūrinčiu savo norų ar įgeidžių. Dažnai mes net dovanas vienas kitam renkame pagal tai, kas patinka mums, o ne tam, kurį norime apdovanoti. O gal turėtume vadovautis dar kitu principu, nusileidžiant į savo gylį ir atsiklausiant tenai, ko iš tiesų reiktų šiam žmogui? :-\

Temą sukurti mane paskatino šis video. Mažoji solenizantė, mano akimis, nelabai suprato viso reikalo esmės. O gal jos nesuprato ir suaugusieji?

http://www.youtube.com/watch?v=KpbSCxiyngw

Giedrė

Vaikų ypač dar mažų gimtadienis turėtų būti intymi šeimos šventė - pietūs su nedideliu torteliu, artimųjų siaurame rate, (tėvai, seneliai, broliai, seserys). Be jokių alkoholių suaugusiems! Vaikas turėtų gauti vieną ar dvi išsvajotas ne per brangias dovanėles, o ne dovanų kalną. (Tėvai juk žino, ko tikrai nori jų vaikas, jei jis "neperkrautas" daiktais.) Jokių triukšmų, svetimų žmonių, filmavimo. Užtenka ir poros jaukių šeimyninių nuotraukų. Na, jei vaikas didesnis, galima pakviesti du artimiausius vaiko draugus. Kai vaikas nebe mažylis - dovana gali tapti ir šeimos išvyka į gražų gamtos kampelį, pvz. "Arklio muziejus" rengia gražias edukacines programas su duonos kepimu ir liaudiškais pietumis. Už kelis papildomus litus galima pasivažinėti bričkele, kurią traukia arkliukas. Galima visiems jaukiai praleisti visą dieną. Viskas įmanoma, kai daroma su protu ir vaikui, o ne dėl statuso pademonstravimo giminėms ir bendradarbiams.

kukulis

Jei mane sveikintų taip kaip tą mergaitę video tai jausčiausi ne kaip ...
Suaugę nuolat sufleruoja ką ji turi daryti, sakyti ir už ją reiškia jos emocijas ...

Ar čia tik man taip atrodo tame video, o gal man šiandien nuotaika prasta?  :ashamed:

Giedrė

Man irgi atrodo, kad ta vargšė mergytė patyrė stresą, o ne džiaugsmą ...

Sigitas

Su džiaugsmu prisimenu savo vaikiškus gimtadienius ir man visad patikdavo, kai tėvai keldavo tikrą balių kuriam iš mūsų trijų vaikų, kiekvieno gimtadienio proga. Ir baliavodavome kaip suaugusieji, sėdėdami prie nukrauto vaišėmis stalo, tik be alkoholio.
Aišku, kiekvienam laikmečiui savitas ir šventimas.
Pritariu nuomonei, jog tėvai geriausiai žino, ko vaikui reikia, svarbu neperkrauti daiktais.

Pasižiūrėjau tą video. Man atrodo, jog viskas ten gerai (didžiumos to, ką ten sakė, nesupratau). Mergytei buvo per daug vienu metu dvi dovanos. Va taip nuo mažens ir pratina prie dovanų gausos, o vėliau gaunasi kaip Hario Poterio filmo pirmoje serijoje - vienuolikos metų berniukas gauna 34 dovanas ir jam to yra mažai, nes pernai gavo dviejomis dovanomis daugiau!

Silvija

Tu žiūrėk, net dvi nuomonės, kad vaikams reikia stalo, t.y. baliaus! O aš galvojau, kad ne  :-\

Gal jūs ir teisūs, tas klasikinis variantas su stalu kažkuria prasme ugdo bendruomeniškai - pagerbiamas ne tik solenizantas, bet ir kiekvienas atėjusysis, ir šventė yra ne vienam, o daugeliui. Tik visa bėda, kad mes kartais nejaučiam saiko... o ir svarbiausią Asmenį pamirštam :(

Ir dar aš galvoju, kad daug kas priklauso nuo vaiko amžiaus. Vyrenieji turėtų į tai labiau atsižvelgt. Tam video man krito į akis, kad mergaitė, nors ir kiek apstulbusi, bet laikosi labai oriai. Tik toks suaugusiųjų šokinėjimas prieš ją greitai gali pavirsti tarnavimu princesei.

Kaip aš situaciją tobulinčiau? Sakykim, jei mergaitės mama pastebėjo, kad ši yra muzikali, tai ne dainuojančių vyrų grupę reikėjo nusamdyt, bet galbūt suimprovizuot jai galimybę pačiai, pagal savo amžių, išbandyti muzikavimą. Gal net po to ir dovana atitinkama galėtų būti, pvz. mažas smuikelis :happy:

Diak. Tomas M.

Prisiminkime lietuvių tradicijas. Gimtadienio beveik niekas nešvęsdavo, juk pagrindinė šventė buvo vardinės.

Man tai atrodo labai logiška - gimtadienis - intymi šventė, kur tu Dievui padėkoji, kad atsiuntė tave į šį pasaulį ir tai pažymi su artimiausiais žmonėmis. Jei mes pakviestume visus savo svečius pradėti gimtadienį bažnyčioje, sužinotume, kad tikrų svečių ne tiek jau daug liko :D

Sigitas

Vardinės? Tokio dalyko nežinojau. O gerai pasižiūrėjus kalendoriuje gali rasti minimum porą kartų, kai minimas tavo vardas, jei ne tris ar daugiau kartų. Vardinės pas mus iš viso nešvenčiamos. Nežinočiau net kaip tai švęsti.  :ashamed:
O bažnyčioje balių irgi švenčiame. Neseniai šventėme bendruomenės "tėvuko" jubiliejų, tai susirinko labai daug žmonių bažnyčios kambarėlyje vos tilpome. Buvo tradicinis vaišių stalas ir charizmatiškas pasimeldimas už baliaus kaltininką.  :celebrate:
Labai fainiai pašventėme. Kas galėjo, gėrė vyną, kas ne - apelsinų ir obuolių sultis.

kukulis

vida

Nu, nu , Kukuli, ir aš tai,, girtuoklių'' parapijai priklausau. Jei rimtai, tai taurė vyno niekam nepakenkė. Vaišėse svarbu saikas. Ot kokia pamokslautoja esu.