• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

kovo 15, 2025, 03:07:08

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Darbo dienotvarkė, laiko ir produktyvumo valdymas arba GTD

Pradėjo Diak. Tomas M., kovo 07, 2014, 18:10:08

0 Nariai ir 1 Svečias peržiūrinėja šią temą.

Diak. Tomas M.

Kukulis užkabino temą, kuria aš jau anksčiau pradėjęs domėtis. Kaip Pilgrim jam ir patarė - reikia daryti pertraukėles darbo metu.

Asmeniškai pradėjau domėtis laiko valdymu ir veiklos produktyvumu dėl savo nesugebėjimo susikaupti darbe ir daryti tai, kas reikia, o ne tai ko norėtųsi...

Jei mane motyvuoja darbas, galiu dirbti kiaurą dieną, o jei ne, tai prasibastai internete ir nieko gero nenuveiki. Užsienyje laiko ir produktyvumo valdymas vadinamas fraze "Getting Things Done" ("Padaryti darbus") arba sutrumpintai GTD.

Yra padaryto šioje srityje nemažai tyrimų, kurie parodė tą patį - dirbant be pertraukų po kurio laiko labai krinta produktyvumas ir ypač kūrybiškumas. Vadinasi reikia pastoviai duoti smegenims pailsėti. Pertraukų metu negalima nieko galvoti apie darbą, tai turi būti tikras poilsis - ar išeiti trumpam pasivaikščioti į lauką, pasimelsti, ar nusnausti, ar TavoRankose forumą paskaitinėti ;D

Viena metodologija siūlo dirbti po 90 min. tarp kurių daryti po 20 min. pertraukas:

Man asmeniškai pusantros valandos darbo blokai yra kiek per ilgi, tad galų gale man geriausiai patiko taip vadinama "Pomodoro technika" (Pomidoro lietuviškai).

Trumpai Pomodoro technika veikia taip:

Pomodoro darbo blokai yra po 25 min. Kai pradedi, dirbti privalai kaip įmanoma vengti kitų darbų ir trukdžių, nes tokiu būdu tavo pomidoras nukrenta ant žemės ir sutižta :D o juk mūsų tikslas yra surinkti kuo daugiau sveikų pomidorų per dieną!  O:-)

Kiekvienas Pomodoras yra skirtas iš anksto nustatytam darbui ar keliems darbams. Jei sakysime tu baigei savo numatytą darbą, bet dar liko 5 min., negali pradėti naujo darbo, tuomet likusį laiką panaudoji padaryto darbo patobulinimui, peržvelgimui. Laikui bėgant, pradedi susidaryti geresnį supratimą apie savo produktyvumą ir Pomodorai darosi vis tiksliau užpildyti.

Tris kartus po kiekvieno Pomodoro mes padarome 5 min. pertraukėles, na o po ketvirto didvyriško Pomodoro, gauname ilgą pertraukėlę - net 20-30 min!  :thumbup: Taip ir eini per visą darbo dieną.

Pomodoro vartotojai pataria vesti savo darbo užrašus, kad maždaug sekti ar gerėja produktyvumas. Yra daug įvairių programėlių kompiuteriams, kurios turi Pomodoro laikrodžius. Man geriausiai patinka Portable Kanban, nes be Pomodoro laikrodžio ji turi dar ir labai neblogą Kanban stiliaus užduočių lentą  :thumbup:

Bendrai Pomodoro technika veikia tokiu algoritmu:

O jei pridėsime trukdžių valdymą, tuomet:

Sigitas

Brolis Kristuje Tomas M. nepatingėjo, net paveiksliukų pridėjo!  :thumbup:
Darbo neturiu, tad dienotvarkė mano yra kiek kitokia, o laiko turiu tiek daug, kad dalinu jį kitiems, kas tik paprašo. Produktyvumas mano neapskaičiuojamas nei pomidorais nei laikrodžiais nei dar kokiu ten darbo našumu.

Man studijuojant universitete bakalauro studijose didelį įspūdį padarė vienos dėstytojos pasakytas faktas, jog mūsų širdis sugeba pailsėti nesustojamai dirbdama. Kaip žinome, širdis turi iš viso keturis taktus ( tuo tarpu automobilio vidaus degimo variklis tik du, tad nėra su kuo palyginti). Du taktus ji ilsisi, du taktus dirba. Ši mintis man padėdavo sugebėti pailsėti netgi per choreografijos užsiėmimus, atliekant man sunkius pratimus.

Taigi, gerbiamieji, mokykimės iš savo širdies, mokykimės iš Kūrėjo rasti laiko ir darbui ir poilsiui!  :thumbup:

Silvija

Ko gero pritarčiau, tai - bėgančio ir skubančio pasaulio ekonominio efekto ieškojimų pavyzdys :-\

Vistik, esame labai skirtingose gyvenimiškose ir darbinėse situacijose bei aplinkybėse (Tomas ir Sigitas turbūt kraštutinumų pavyzdžiai :D), ir būna, kad žmogus negali trenkti į šoną savo reikalų ar darbo, nes yra atsakingas prieš kitus, kitiems įsipareigojęs. Todėl didelis dėkui Tomui už pasidalijimą, nes tai gali praversti būtent tiems, kam šiuo metu yra sunku su laiku :thumbup:

Augucka

Aciu Tomui uz informacija. Manau, kad pasinaudosiu kada nors. As taip pat kartais prasvaistau laika, nieko doro nenudirbdama ir poto jauciuosi labai pavargusi. Is tikruju nemoku savo laiko tvarkyti ir nieko nespeju ir poto pamirstu atlikti svarbius dalykus. Pastaruoju metu viska rasausi i darborasti, kokia diena kada kur turiu buti ir ka padaryti.  ::)
Is tikruju, kol gyvenau Lietuvoje, uzmiestyje, tas laikas taip graziai ir ramiai tekejo. Kai persikelem gyventi i Londona, gyvenimo ritmas pasikeite. Zmones cia pavirsta kazkokiais robotais. Ko gero taip nutinka visiems, gyvenantiems didmiesty.  :-\

Giedrė

Labai gera informacija su tais pomidorais. Paprasta. Ačiū, Tomai.

kukulis

Matosi kad Tomas gyvena Amerikoj :D

Šiaip tos pertraukos turbūt gera idėja, bet čia tik paviršius.

Pilgrim

Jei yra susidomėjusių, tai galiu pradžiuginti  :celebrate:
Tokio pobūdžio mokymai, mokantys ir laiko planavimo ir tinkamo tikslų užsibrėžimo ir pan., Lietuvoje vyksta.
Kadangi mums aktualu yra krikščioniškos vertybės, galima tik pasidžiaugti, kad yra intitucija įsteigta ir vadovaujama jėzuitų, kur visi šie dalykai pagrindžiami ir dėstomi remiantis krikščioniškomis tiesomis.
Susidomėjusius siūlau apsilankyti
Tarptautinė lyderystės akademija
http://tla.lt/

Varlė keliauninkė

Labai užkabino šita Tomo iškelta problema. Jau senokai masčiau, kaip susitvarkyti savo laiką, nes paprasčiausiai nieko nebespėju - darbe gaunu pylos, namuose taip pat krūva nepadarytų buitinių darbelių.. ir kas juokingiausia, kad dienotvarkei susidaryti neturiu laiko (o greičiausiai valios:-) - užburtas ratas.. Tačiau šį šeštadienį per šv. Mišias Palendriuose pajutau paraginimą susidaryti sau net ne dienotvarkę, o regulą. ir kas įdomu, benediktinų bibliotekoje, ieškodama ką paskaityti, iškart radau šv. Benedikto Regulą :-) ir knygą apie šv. Benediktą. Kadangi perskaityti visko nespėjau, tai nusifotografavau. Kai turėsiu laiko, įkelsiu čia - ypač įdomūs taip vadinamos "Gerų darbų priemonės", kurių yra net 78 punktai.

Beje, pirmus žingsnius prieš gerą mėnesį jau padariau - neribotam laikui atsisakiau savanoriavimo MR  ir nors esu kviečiama į visokias parapijų grupeles, atsisakau, nes jau tarnauju vienoje bendruomenėje.. o ir vaikai vis laukia, kada mama pabus namie ilgiau.. nors maniškiai jau nemaži (15 ir 21), tie kurie dar kartu gyvena, tačiau labai stipriai jaučiu kaip jiems reikia tiesiog mano buvimo namuose..

Augucka

Augucka

Diak. Tomas M.

Yra viena specifinė sritis, kuriai kartais labai praverstų laiko ir produktyvumo planavimas, tai - motinystė :D

Šeimoje mes skaitome katalikės mamos Wellness Mama blogą, ir stebimės, kaip ji viską sugeba: vesti namų ūkį su 6 vaikais, auginant juos ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai, mokyti vaikus namuose (vietoje jų leidimo į mokyklą), rašyti populiarų blogą, pačiai viską gamintis, pradedant savo muilu, šampūnu, baigiant gira, raugintais kopūstais ir pan.... ir prie viso to dar sportuoti, dalyvauti įvairiose konferencijose ir t.t. ir pan.  :swoon:

Ji rekomenduoja knygą A Mother's Rule of Life: How to Bring Order to Your Home and Peace to Your Soul ir jei įdomu, galite paskaityti jos mintis apie šeimos ūkio vedimą.