• Welcome to TavoRankose.org - katalikiškas diskusijų forumas. Please login or sign up.

lapkričio 22, 2024, 17:44:08

Naujienos:

Kokie šaunūs yra ištikimi VIEŠPATIES žmonės!
Būti su jais man didžiausias malonumas. Ps 15 (16) - 3

Pasninkaukime kartu

Pradėjo Augucka, liepos 31, 2013, 19:36:25

0 Nariai ir 2 Svečiai peržiūrinėja šią temą.

Augucka

Ką aš pastebėjau iš savo asmeninės patirties, kad pirmi penktadienio pasninkai duona ir vandeniu yra sunkiausi, vėliau darosi lengviau ir lengviau. Ir taip, tas dvasinis lengvumas tikrai jaučiasi. Tikrai egzistuoja.
Kas blogiausia dabar, kad duona ir vandeniu nustojau pasninkauti, nes nuo duonos pradėjo kilti rūgštys ir tiesiog ėsti mane iš vidaus. Jau net žiūrėt į ją nesinori poto  :no-no: Todėl ieškau alternatyvų, kad apmažinti tą skrandžio rūgštingumą pasninko metu.  ::) Gal kas turi idėjų ar minčių, pasidalinkit

Giedrė

Augucka, mano patarimas kaip daug metų turinčios padidintą rūgštingumą: bandyk keisti juodą duoną batonu ir šiek tiek užvalgyk batono su vandeniu vakare, kad nutekėtų skrandžio sultys.

Augucka

Giedre, ačiū, bet pamiršau paminėti, kad batoną irgi išbandžiau ir tas pats kaip nuo duonos. Išbandžiau ir savo pačios keptą duoną valgyti penktadieniais ir tas pats. Poto tie penktadieniai pasidarė tokie nemieli ir tokie nelaukiami  :( Dar badžiau valgyti tik salotas - rūgštys vėl. Nebežinau jau... Nebelaukiu penktadienių  :( Jei rasiu alternatyvą, bus ištveriama.

Giedrė

Tai reiškia, kad turi padidintą rūgštingumą ir vadinamasis "sausas pasninkas" tau negalimas. Pasninkauk atsisakydama mėsos, keisk į žuvį. O šiaip tai negalima nieko kepto, aštraus, šokolado, mėtų, juodos duonos. Viskas turi būti troškinta, virta, o ne kepta. Kavos gali gerti vieną puodelį ir tai per pusę su pienu praskiedusi. Visada turi pavalgyti pusryčius, o ypač svarbu - lengvą vakarienę, (nedaug varškės arba šilto pieno stiklinė su batono riekele ir medumi - mano kasdienis repertuaras), nes kitaip miego metu gali paspringti rūgštimis. Taip pat jos miegant gali patekti į plaučius, nudeginti ir sukelti plaučių uždegimą. (Viską esu pati patyrusi). O šiaip, tai tau reiktų kreiptis į gydytojus, persišviesti skrandį, nustatyti ar nėra pyliori bakterijos. Daktaras tada paskirs reikiamus vaistus ir rūgštingumą mažinantį preparatą pagal tavo skrandžio stovį. Rūgštingumas - jau bėda visam gyvenimui. Visokiems kugeliams, vėdarams, cepelinams, aštriems troškiniams reikia tarti sudie. Bandyk taip daryti, o gydymą jau daktarai paskirs. Sunku, bet nemirtina. Nenusimink.

Yra toks specialus puslapis, panaršyk pradžiai. Įmetu nuorodą: http://www.skrandzio-rugstingumas.lt/maitinimosi-patarimai/

Dar toks pdf failas yra. Įmetu: http://www.skrandzio-rugstingumas.lt/wp-content/uploads/2011/03/Nexium.pdf

Tie patarimai geri, bet reikia taip pat žiūrėti, kas tau asmeniškai tinka, o kas ne. Pavyzdžiui, man rūgštis itin kelia kefyras, o pienas - ne. Nors pagal medicinos teoriją skrandžiui turėtų labiau tikti kefyras. Reikia save irgi pasekti ...

Augucka

Reikalas tas, kad esu dariusis ta skrandzio tyrima kaip buvau jaunesne, gal pries daugiau kaip 10 metu. Padidinta rugstinguma rado tikrai, prirase vaistu tuo metu, kai buvo paumejimas. Tuo metu maitinausi belekaip, nes giminej buvo iprasta gaminti riebu, tradicini, lietuviska maista. Tas buvo seniai. Dabar kitaip.
Maitinuosi siaip tvarkingai. Is mesu valgau tik paukstiena, zuvi ir nieko kito. Maziau vistienos, daugiau kalakutienos, zuvies. Kalakutiena liesiausia mesa is visu, nes nelabai is ko turiu rinktis, del skrandzio rugstingumo. Ir siaip viskas atitinka, ka raso tame PDF failiuke, kuri prikabinai. Dirbu sporto srityje, todel turiu prisiziureti save ir rodyti gera pavyzdi toms moterims, su kuriomis as dirbu, nes tai svarbu.
Riebus maistas- ne as ji, bet jis mane suestu labai greitai. Kefyras, zalia arbata, metu arbata, citrusiniai vaisiai - problema man.
Dabar kaip paaiskejo ir duonos gaminiai ir kaip tu sakai, sausa dieta - irgi man netinka.
Pienas veikia kaip šarmas, gesina gaisra skrandyje :)

Nezinau ka rinktis pasninkui  :( Reiks kazkaip laviruoti.

Treciadieniais as pasninkauju atsisakydama mesos ir to, kas saldu, per daug maloniai skanu. O penktadieniais noriu daryti grieztesni pasninka, o ypac Gavenios metu.

Ryt penktadienis, ka patartumet, nes as jau desperacijoj? ::)

Diak. Tomas M.

Jau anksčiau rašiau, kad man labai tinka paprasti virti ryžiai. Beveik jokio skonio ir jokių rūgščių ;)

kukulis

Na nebūtinai ryžiai.
Galima ir miežines bei kvietines smulkintas kruopas "lesti" ;) ( tiksliau virti košę ).
Man asmeniškai miežinių kruopų košė, po ryžių, mažiausiai sukelia šalutinių efektų. Anksčiau grikius mėgau, bet jaučiu man nuo grikių kažkas panašaus į alergiją susidarė ... :(

Jei nori kad būtų ekstremalesnis pasninkas, tai verdant košę nedėk nei druskos nei sviesto ;)

Augucka

Pabandysiu kruopas  ::) O sviesto šiukštu negalima penktadieniais. Jokių pieno produktų  :no-no: Galima paskaninti alyvuogių aliejumi. O valgyti tik išvirtas be jokios druskelės ar riebaliuko - tai jau nemenkas išbandymas  :D

kukulis

Nežinau... aš taip griežtai neužsibrėžęs, nes kai dirbu protinį darbą nevalgęs, tai man prasideda emociniai sutrikimai ...

Galėčiau pasninkauti, jei visą dieną ką nors reiktų apsitvarkyti ir nieko rimtai nedirbti, bet kai reikia dirbti tai man po to su sveikata ne kas būna.

Varlė keliauninkė

Man kitaip: kai dirbu ir susikaupiu, tai pamirštu ir pavalgyt :-) - iki šiol nebūdavo labai sunku penktadieniais.
Šią gavėnią, kai nevalgau, krečia šaltis ir skauda galva, vos sulaukiu vakaro.. Vakare paprastai lendu į karštą vonią atšilti.

Augucka

Nors pasninko metu, kaip rašo, reikėtų pavalgyti sočiai vieną kartą dienoje, tačiau man šis variantas netinka, nes aš esu įpratusi užkandžiauti dienos bėgyje po truputį ir daug kartų, todėl tik ryte pavalgius ištverti iki vėlaus vakaro yra gana tikrai sunku. Jaučiuosi alkana, o kai esu alkana, tai esu paniurusi ir pikta, būtent tokia, apie kokius pasninkautojus rašo ta garsioji Biblijos eilutė:
Mato 6:16-18 ,,Kai pasninkaujate, nebūkite paniurę kaip veidmainiai: jie perkreipia veidus, kad žmonės matytų juos pasninkaujant. Iš tiesų sakau jums: jie jau atsiėmė savo atlygį.
Gal ir mano nėra tikslas rodyti visiems, kad aš pasninkauju, kaip tik bandau nuslėpti nuo kitų. Kažkada kai pasakiau, kad penktadieniais pasninkauju, tai sulaukiau tik pašaipų ir priešiškumo  :( Todėl tyliu it žuvis. Tačiau, kad alkana būdama esu baisiai pikta ir paniurusi tai tas tiesa, nėra ką slėpti. Ir kaip rasti tą aukso vidurį?  :-\

arabele

Pasidalinsiu ir aš savo pasniko patirtimi. Įkvėpta jūsų pasisakymų nusprendžiau ir aš juodai pasninkauti, t.y. duona ir vandeniu. Iki pietų sekėsi visai gerai nors turėjau nemažai darbo pora riekių duonos sugebėjau suvalgyti, po to teko išvažiuoti ir užsiimti kitokia veikla neįprastine kuri sukelia daugiau streso visą laiką nevalgiau ir tik grįžus apie penkias dar suvalgiau riekę duonos. Dabar jaučiuos siaubingai skauda galvą, urzgia pilvas ir labai labai silpna. Kaži čia man nuo to pasniko ar šiaip per daug pervargau. Išgeriu arbatos puodelį dar pas jus kokį pusvalandį pasisvečiuoju ir einu miegot gal ryte jausiuos geriau

Diak. Tomas M.

Arabele, galvą greičiausiai skauda nuo dehidratacijos, t.y. reikia daugiau skysčių gerti ;)

vida

Sveiki, aš naujokė. Dar kol kas nerašiau jokių žinučių, bet malda prisidėjau. Manau aktyvumą reikėtų  vertinti labai atsargiai. Visi mes  skirtingi. Nėra nei vieno klevo lapo, nei vienos snaigės vienodos struktūros, o ką jau kalbėti apie mus Dievo kūrinius. Labai džiaugiuosi , kad užtikau tinklapį, pasakiau ir kaimynei, kad prisijungtų. Esu dėkinga, kad atradau Jus. Gaunu daug. Nesu ta kuri iš kuklumo numirtų, bet jaučiuosi silpna reikšti nuomonę. Matyt, ateis laikas . Šventoji Dvasia paragins ir rėšiu savo pastebėjimus. Bet kokiu atveju džiaugiuosi galėdama skaityti bendraminčių pasisakymus, man labai rūpimais klausimais.
Nurinkime visi maldoje. Labai patiko popiežiaus Pranciškaus mintis- Kas aš toks , kad teisčiau. Kaip paprasta, bet genealu. Duok Dieve, mums visiems išminties neteisti.
Padrikai gavosi, bet manau suprasite, kad naujam žmogui šiek tiek nedrąsu.Sėkmės
P.S . Vakar džiugiai pasnikavau. Pagundų buvo , bet vakare su kaimyne valgėm ir džiaugėmės, kad Dievas suteikė malonę, būti ištikimoms.

Silvija

Smagu ir mums, kad radai mūsų forumą :).

Suprantama, šiek tiek painoka gaudytis iš pradžių. Norėtume, kad prisistatymus visi rašytų į tam skirtą temą, bet, kiek supratau, tu norėjai dar ir apie pasninką pasisakyti. Tai viskas gerai, kaip pirmai pradžiai :thumbup:

Šiek tiek nesupratau šios tavo minties:
Citata iš: vida  kovo 15, 2014, 03:39:40
Manau aktyvumą reikėtų  vertinti labai atsargiai.

vida

Dėkui. kad atsakėte. Skaičiau, kad naujokai neaktyvūs, kad jie savotiški stebėtojai. Todėl ir parašiau , kad atsargiai vertinti aktyvumą. Drąsos malonės reikia net ir tokiuose reikaluose.

Silvija

Visus naujokus labai mylime ir skatiname išdrįst :D. Ačiū už paaiškinimą.

Pilgrim

CitataPasaulyje, kuriame pilna bereikalingo patogumo, vienas pasninko tikslų - atsisakyti perviršio, susilaikyti nuo patogiausio sprendimo priėmimo, nepasirinkti lengviausios išeities, prabangiausių daiktų.

CitataKita pasninko forma šiuolaikiniam žmogui – pasninkas nuo vaizdų, daug reikalingesnis nei susilaikymas nuo maisto.

CitataDar vienas jo siūlomas pasninkavimo būdas – susilaikyti nuo blogų žodžių. Ne tik keiksmažodžių, o ir aštrių, negatyvių žodžių, kurie nuolat atskleidžia mūsų brolių silpnąsias puses, žodžiai, sėjantys nesantaiką ir įtarimus.

Šis tekstas paimtas iš Vatikano radijo puslapio http://lt.radiovaticana.va/news/2014/03/15/pirmasis_t._r._cantalamessa_gavėnios_pamokslas_vatikane_–_apie_naujas/lit-781829

Augucka

Tikras pasninkas gali būti ir šventės metas, kai tu gali:

Susilaikyti nuo kitų teisimo – švęsti Kristaus buvimą juose.

Nesureikšminti skirtumų – švęsti viso gyvenimo vienybę.

Nepasiduoti tariamai tamsai – švęsti šviesos tikrovę.

Susilaikyti nuo liguistų minčių – džiaugtis Dievo gydančia jėga.

Nekalbėti niekinančių žodžių – džiaugtis tyrinančiais žodžiais.

Susilaikyti nuo nepasitenkinimo – švęsti dėkingumą.

Susilaikyti nuo pykčio – švęsti kantrumą.

Susilaikyti nuo pesimizmo – švęsti optimizmą.

Susilaikyti nuo nerimo – gėrėtis Dievo Apvaizda.

Susilaikyti nuo priekaištų – švęsti kito pripažinimą.

Susilaikyti nuo negatyvumo – džiaugtis pritarimu.

Susilaikyti nuo nuolatinės įtampos – švęsti nuolatinę maldą.

Susilaikyti nuo priešiškumo – švęsti nesipriešinimą.

Susilaikyti nuo kartėlio – švęsti atleidimą.

Susilaikyti nuo rūpinimosi savimi – švęsti jautrumą kitiems.

Susilaikyti nuo asmeninio teisumo – švęsti visuotinę tiesą.

Susilaikyti nuo baimės – švęsti viltį.

Susilaikyti nuo apsnūdimo – švęsti entuziazmą.

Susilaikyti nuo įtarumo – laikytis tiesos.

Susilaikyti nuo minčių, kurios atima drąsą – džiaugtis įkvepiančiais pažadais.

Susilaikyti nuo liūdesio šešėlių – švęsti saulėtą giedrą.

Susilaikyti nuo tuščių plepalų – švęsti prasmingą tylą.

Nepasiduoti slegiančioms problemoms – švęsti stiprinančią maldą.

Šaltinis: vitaconsecrata.lt

Augucka

Kun. Mozė Mitkevičius - "Pasninkas - Gavėnios palydovas"

http://youtu.be/w81AOyXlFDQ

Apie pasninką:

http://youtu.be/f0YFZT8-x3U